Samopodoba

Lepota. Ameriko je te dni zajel nov trend, ki je v popolnem nasprotju z dosedanjimi lepotnimi praksami. Gre za “postenje od ogledala”, kar v praksi pomeni, da se zavoljo boljše samopodobe vsaj za nekaj dni ali tednov odrečete ogledovanju svoje podobe. Iz hiše odstranite vsa ogledala in površine, v katerih se lahko uzrete ter se uprite odsevu v zložbenih oknih. Si upate poskusiti?

Primerjanje z ideali. Ideja o prednostih življenja brez ogledala se je porodila v glavi Američanke Kjerstin Gruys, ki se je tega podviga lotila zaradi slabe samopodobe in dolgoletnega neuspešnega boja z anoreksijo. Kmalu jo je začelo posnemati vse več deklet in žensk, ki so si zaželele osvoboditve od nenehnega stremljenja k večinoma nedosegljivim lepotnim idealom.

Kot kaže, tehnika deluje, kar potrjujejo tudi strokovne ustanove, kot je Univerza v Oxfordu oz. njihov center za družbene raziskave. Po mnenju njihovih znanstvenikov nenehno preverjanje lastne podobe v ogledalu vzbuja anksioznost in razočaranje. Pogost je tudi neprijeten občutek, da ne ustrezamo lepotnim idealom, ki jih vidimo v medijih. Če se vam zdi, da ogledala tudi vam povzročajo nepotrebne neprijetne občutke, poskusite ali nova tehnika res deluje in brez ogledal vztrajajte vsaj nekaj dni.

Žurnal, 25. avgust 2012

* * *

Blanca Chara lepotnih idealov ne poznam. Lepa je lahko prav vsaka ženska. Če je drobna, naj bo oblečena kot čebula, če je njena postava bolj polna, naj bo obleka ženstvena in enoslojna. Vedno znova pa se mi potrjuje, da je ženskico s konfekcijsko številko 42, v nasprotju s tisto s konfekcijsko številko 36, veliko lažje obleči in ji pristoji vse!


Če pa bi rade poskusile, kako je živeti brez ogledala, po “vetru v omari” fotografije sebe v novih kombinacijah samo sprintate, ko se odpravljate od doma izberete ustrezno kombinacijo, jo oblečete in zadovoljne stopite novim izzivom nasproti.  🙂


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s