Ko Blanca Chara zapiha skozi omaro, intervju v Novem tedniku

 

Novi tednik, Saška T. Ocvirk, 14. februar 2012

 

Kako skozi domačo omaro iz ženske potegniti najboljše in najlepše, kar je v njej

Brez dvoma obstajajo tudi lepo oblečene in vedno urejene gospe, za katere je domača omara lepo označen zemljevid z jasnimi potmi in s preverjenimi destinacijami. A za večino so domače omare kaotično središče obupa. Na prvi pogled so morda res “nabasane” do zadnjega kotička in se bodo moški ob naslednjem stavku od nemoči spet prijeli za glavo. Večina pa nas bo natančno vedela, o čem govorimo, ko spet enkrat razočarano zavzdihnemo, da nimamo kaj obleči. In prav v teh besedah je svoje poslanstvo odkrila Blanka Todori, stilistka z umetniškim imenom Blanca Chara.

Zgodilo se je po naključju, čeprav v resnici ne verjame vanje. Neka prijateljica jo je povabila na predstavitev nove kolekcije v majhno trgovinico z oblačili. “Zgodilo se je tako samo od sebe, da še danes težko verjamem. Padla sem noter, kot da to ne bi bila jaz.” Začela je sestavljati kombinacije, svetovati, kaj bi šlo skupaj s čim in kaj bi kateri pristajalo. Še preden se je zavedela, so vse prisotne stale v vrsti in čakale na njeno mnenje. Tako se je začela njena profesionalna pot osebnega stilskega svetovanja. “Hkrati sem ugotovila, da je ponudbe raznih delavnic na temo oblačenja in samopodobe veliko. Vse to je pravzaprav vezano na kvaliteto življenja, sama pa sem želela ponuditi nekaj oprijemljivega. Nekaj konkretnega, kar bo človek lahko dejansko uporabil. Lahko se gremo delavnico, se pogovarjamo, se družimo in se strinjamo, da smo vsi na isti ladji, a ko pridemo domov, nimamo od tega nič.”

Blanka se zaveda, da človeku ne moreš nečesa vsiliti, če tega ni v njem. Ne moreš mu izdelati stila in ne moreš ga prisiliti, da bo nosil nekaj, v čemer se ne počuti dobro. “Vseeno ljudje včasih potrebujejo nekaj spodbude, da bi se začutili in si posledično tudi več upali. A če ne poskusijo, niti ne morejo vedeti, da se jim nekaj poda. Škoda je, če vse življenje preživite v zmotnem prepričanju, da se vam nekaj poda ali pa tudi ne, da ne morete nositi tega ali onega, ker imate močne noge, dolg vrat ali veliko zadnjico. Vsaka postava je lahko skladna in vsaka ženska je lahko lepo oblečena.” Resda smo ženske vsaj praviloma s svojo vizualno podobo bolj obremenjene, a za Blankino pomoč pogosto zaprosijo tudi moški.

Omaro bo razneslo, obleči pa ni kaj

Blanka vsako modno svetovanje začne doma. “Vsak človek in vsaka omara sta svet zase. Zakaj omare polnimo, tako kot jih, bi verjetno znal razložiti psiholog. Vsak kos je tam pristal z določeno zgodbo in z določenim razlogom. Tudi če večine stvari skoraj nikoli ne oblečemo, so nam enkrat že morale biti všeč, da smo jih kupili. Blanka sestavi zgodbo in osebni stil iz tega, kar že imamo. Prvi vtis v komunikaciji je še vedno zunanja podoba. Tako tudi prvi vtis pred novo omaro nekaj pove. “Običajno me spreleti – zanimivo, le kaj bom pa iz tega naredila ali kaj podobnega. Najprej izločim stvari, ki bi jih bilo dobro čim prej pozabiti, v drugi skupini so osnovni kosi, na katerih lahko gradimo, in nekaj kosov, ki so izvrstni. Potem se oblačimo, poskušamo, jaz pa v glavnem prebiram izraze na obrazu,” se nasmeje sogovornica. “Moja prednost je v tem, da nisem tam, da bi strankam karkoli prodala. Ni treba, da jim je kaj všeč, ker bi morale meni ustreči. Poleg tega so v domači omari in tam bi se človek že moral počutiti toliko varnega, da bi vsaj malo potipal izven utečenih prog.”

Po treh urah, kolikor običajno trajajo te domače seanse pred ogledalom, so na koncu predstave o lastnem slogu že zelo drugačne. “Leta ukoreninjenih navad so sicer trdovratna prtljaga. Vztrajam pa, da stranka sama prepozna, v čem je bistvo. Ne sme biti odvisna od mene. Za to je treba razviti občutek. In k prepoznavanju občutka jo pripeljem prav pred domačim ogledalom. Ne moreš enostavno zapisati kup pravil v stilu zame so ti in ti modeli, te barve in taki vzorci. To enostavno ne gre.”

Obleka naredi človeka in obratno

Naslednji korak je skupno nakupovanje. “Potem ko vemo, s čim razpolagamo doma, je nakupovanje manjkajočih kosov smiselno.” In ko gre po nakupih, Blanka obvezno poskrbi, da človek poskusi ravno tisto, čez kar je že pred vrati naredil križ. “Samo ne oranžne in zelene, mi včasih kdo reče. Pa vztrajam, da poskusi. Ni treba da kupi. Ampak želim, da se zave, da lahko izbere in da bo videti izvrstno.” Zato je njen osnovni nasvet za nakupovanje oblačil – poskušajte, poskušajte in še enkrat poskušajte. Tudi najdražje kose. Znebili se boste predsodkov, da to ni za vas, in morda kdaj kasneje našli podobnega, veliko cenejšega. Ali pa boste ugotovili, da je po temeljiti prevetritvi omare tudi investicija v tako drago oblačilo smiselna. Dokler pa nimate koncepta, je tudi nakup najcenejše in najbolj običajne mikice stran vržen denar.”

Ko boste naslednjič spet celo večnost stali pred omaro, se za začetek ne obremenjujte preveč. Čas ne gre za garderobo – porabili ste ga zase. To, kar čutite, se odraža na vas in obratno. In to potem vpliva tudi na ljudi okrog vas in komunikacijo.

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s