Pripravimo omaro s spomladanskimi oblačili

Vau! Pomlad je že skoraj tu! Še malo, pa bomo odložili bunde vseh debelin in dolžin, plašče in šale, kape in klobuke, tople škornje … in zadihali v toplejših dneh. Letos na to res že komaj čakamo! Kaj pa naša omara? Je že pripravljena na višje temperature? Ne?

Res je, da lahko že nekaj let poletna oblačila sestavimo skupaj s pomladno/jesenskimi v zanimivo zgodbo tudi pozimi. Kljub temu naj v topli polovici leta ne bo posedanje in obupano zmajevanje z glavo pred (pre)polno omaro naš vsakdanji začetek dneva.

Vzemimo si čas!

To je pomembno! Najbolje kar cel dan, ko ne bomo načrtovali ničesar drugega in bomo dan zaključili z zmagoslavnim pogledom na omaro, v kateri bo videti vse novo in prijetno urejeno kot v najboljšem butiku. Privoščimo si razmetano sobo! Naj vse leti in frči! In če bo z nami tudi malček, naj uživa z nami tudi on. Ko se bo naveličal, nas bo z veseljem pustil, da bomo same pospravljale, on pa se bo šel sam igrat s svojimi igračkami. Bodimo ustvarjalne!

Ključna je pravilna organizacija

Najprej ločimo zimska oblačila in jih pripravimo na počitek. Določimo prostor, v katerem bodo počakala na naslednjo sezono: omaro (če je v istem prostoru tisto, mimo katere gremo redkeje), suh prostor v kleti ali na podstrehi … Kose, ki jih je potrebno odnesti v čistilnico, zložimo na poseben kup in kasneje v vrečo, potem pa čimprej v čistilnico. Če je kakšen kos potrebno popraviti, naj gre na nov kupček. Kose, ki so tudi med sezono zloženi: puloverje, jopice, obleke, ki jih ni težko zlikati, šale in rokavice, nogavice, zložene prestavimo v izbrano omaro ali previdno zložimo v škatle ali zaboje, plašče in jakne pa pustimo na obešalnikih in jih po želji oblečemo v posebne vreče na zadrgo. Tako se izognemo likanju v čistilnici pred naslednjo sezono.

Ustvarimo nove kombinacije

Potem nam ostanejo “samo” kosi, ki jih bomo nosile pomladi, poleti in tudi jeseni. Pripravimo si ogledalo … in na široko odprimo vrata svoji domišljiji! Pomerjajmo svoja oblačila in si privoščimo novo kombiniranje. Ne razmišljajmo, kako smo kakšen kos nosile do sedaj, ker to že obvladamo, oblecimo ga drugače, sestavljajmo nove zgodbe in nove barvne kombinacije. Saj smo vendar v kratkih zimskih dneh prelistale marsikatero revijo z modnimi fotografijami! Presenečene bomo ugotovile, kaj vse je možno. Samo upati si moramo!

V pospravljanje vključimo tudi najmlajše

In ko je modna revija za nami, pospravimo kose v omaro. Zdaj točno vemo, kaj imamo, ker smo si v neredu, ki smo ga ustvarile po postelji, na stolih in tleh, osvežile spomin. In – začnimo zlagati po barvah. Najprej na obešalnike, potem na police in v predale. Verjetno nas je medtem že prišel pogledat naš malček, mogoče tudi malo ponagajal, zdaj pa nam lahko spet pomaga. Vem! Iz izkušnje!

Če je dovolj velik in že pozna barve, ga samo spodbudimo, da nam poda nek kos v določeni barvi, sicer se mu prilagodimo. Pospravljanje tako postane za otroka prijetno, nanj se navadi, nam pa je tudi prijetno in hkrati koristno.

Na obešalnike zložimo blazerje, obleke in tunike, če je omara prostorna, lahko tudi tope, vse zato, da imamo čim boljši pregled nad svojo garderobo. Kosi naj bodo pravilno obrnjeni, da jih bomo v naglici lažje oblekle. Ko bo palica v omari polna in bodo kosi obešeni po barvah, bomo takoj ugotovile, katere barve je (pre)več in katere premalo, pa tudi kombinacije bomo lažje sestavljale. Na police potem zložimo puloverje in preostale tope, v svoj predal šale in v drugega nogavice, v novega pasove in spet v drugega nakit. Naj bo vse v enem prostoru! Razen čevljev, ki so zgodba zase in imajo kot taki posebno mesto blizu vhodnih vrat našega doma.

Tako. Uspelo nam je, omara je zadihala, z njo prostor – mi pa smo pripravljeni na prijetnejše temperature.

revija MAMA, april 2013

 

 

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s