“Ženske, ki nimajo občutka za oblačenje.”

Spomnim se gospe, ki sem jo ogovorila, ko je brala moj letak o »vetru v omari«. Mislim, da niti ni vedela točno, kdo sem, tako da sem jo lahko samo poslušala in je nič spraševala. Takoj je v zadregi prijela list, mi ga pokazala od strani in rekla, da ona pa nima teh problemov. Da je izbira oblačil res tako preprosta,  obleka, sandali, in to je to!

Ja, sliši se res tako preprosto. Če je, odlično! Toda, ali res to velja za vse in vsakogar?

Gospa je govorila zelo samozavestno in prepričljivo. Pa vendar samo dokler je bila z mislimi na poletje. Potem ji je glas počasi zamrl, zamislila se je in rekla »Pravzaprav je pa v hladnem delu leta to res nekaj čisto drugega …« Nežno sem ji pritrdila in počasi prevzela besedo.

Poleti, ko zaradi visokih temperatur oblečemo čim manj, bolj ali manj pazimo samo na materiale, da nas le-ti še dodatno ne grejejo. Kosi so enostavni in oblačenje enoplastno. Ko pa se temperature spustijo, potrebujemo domišljijo in samozavest, da posamezne kose med seboj povežemo v zanimivo zgodbo,  to je zgodbo, ki govori o nas.

So ženske, ki iz malega naredijo veliko, in ženske, ki takega občutka za oblačenje nimajo, pa se sprašujejo, kako jim to uspe in koliko denarja so odštele. Pri »vetru v omari« ne gre toliko za to, da se oseba ne bi znala obleči, čeprav se zgodi tudi, da me kdo pokliče in kar naravnost reče, da ves čas nekaj kupuje, poceni ali drago, prinese domov in ne ve, kako obleči in kosi celo z etiketami vred pozabljeni visijo v omari. Pri »vetru« gre bolj za to, da osebi, ki jo vidim prvič in o njej ne vem nič, pokažem kombinacije, ki jih ne pozna ali si jih ne upa obleči – ker, jaz jo vidim čisto drugače, kot se vidi sama. Gospa kombinacije pomeri, in ker je doma, si lahko vzame čas, da se v njih začuti.

Nisem prodajalka, tako kot tudi ne, če/ko jo spremljam po nakupih. Sem svetovalka, ki pokažem, kako nek določen kos obleči na čim več načinov, kako ga kombinirati v nov stil, kako postati ustvarjalen tudi pri oblačenju, in ne nazadnje, kako iz malega napraviti veliko.

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 26. september 2013

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s