“Vzemi žepno ogledalo in eksperimentiraj.”

Zakaj se (radi), ko nas nekdo zanima ali se zanimamo za njegovo storitev, po tiho takoj vprašamo »le kakšna oseba je to?« – o osebi ne vemo nič pa vendar nam je prišla na pot. Mogoče vidimo samo sliko, ki pove premalo in preberemo članek, ki je napisan subjektivno – odločamo pa se, da bi jo spoznali in z njo sklenili prijateljstvo ali začeli sodelovati. Celo od prijatelja ali znanca, ki jo pozna, o njej želimo izvedeti čim več. Danes je dobro vedeti, v kaj se »spuščamo« oz. med čim se odločamo, hitreje vemo, pri čem smo, ali pa se, enostavno, tako počutimo bolj varno. Sama najbolj zaupam občutku in tistemu prvemu vtisu, čeprav, vse se zgodi z namenom, a ne?

In ker smo ljudje vizualna bitja, je prvi vtis še kako pomemben. Po navadi najbolj. Tako kot stran v knjigi, ki jo »naključno« odpremo in preberemo stavek, besedo, zagledamo sliko, ki na koncu odloči ali si bomo knjigo v knjižnici sposodili ali jo v trgovini celo kupili.

Pitagora je rekel: »Vzemi žepno ogledalo in eksperimentiraj. Ugotovi, kaj lahko  opaziš v njem. To, česar podobo zaznaš v ogledalu, je iluzija. Vzrok, ki se skriva za njo pa je resnica in, kar v resnici je.« Ja, to kar smo, pokažemo navzven – naša zunanja podoba, je tudi naša notranja podoba.

Mogoče se sprašujete, zakaj nikoli ne pišem o modi? Zato, ker o modi in modnih trendih veliko člankov najdemo v vsaki reviji in tudi časopisu. »Veter v omari« je več. Pri »vetru« lahko »spoznate« samega sebe, se soočite sami s sabo. Tudi zato, ker se v ogledalu – gledate. Mogoče to težko razumete, pa vendar, so ljudje, ki težko gledajo samega sebe v ogledalu, ali ogledala nimajo, vsaj ne tako velikega, da bi videli v njem celo podobo.

Rada »vetrim«, ker osebe ne spreminjam jaz, ampak se spremeni sama – že samo z odločitvijo za »veter«. Jaz samo pokažem pot, kako priti do občutka in svojo podobo narediti zanimivo, s tem pa pokazati okolici, da smo zanimivi in v svoji moči tudi sami. Vse v varnem okolju doma, pred domačo omaro. Ker – samozavest začne rasti doma!

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 3. oktober 2013

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s