Kavo vendar pripravimo prijateljem.

Par dni nazaj sem bila v trgovini za dom in malo stran od vhoda prišla do majhnega pulta, kjer mi je mlajša ženska ponudila kavo. Bilo je še zgodaj in kava bi se mi res prilegla. Obljubila sem ji, da se vrnem. Ko sem našla, po kar sem prišla, sem res stopila do nje in šele takrat ugotovila, da predstavlja aparat za pripravo kave. Ličen in majhen, tak ki ga postavimo v kot kuhinjskega pulta. Kmalu je pristopila še starejša gospa, in tudi ona radovedno postavila par vprašanj. Ko pa je slišala, da aparat pripravi kavo samo za eno osebo, je presenečeno in hkrati razočarano rekla: »Samo za enega?! Kavo vendar pripravimo prijateljem, ko pridejo na obisk!« In še, da je tako kot je, prav zato, ker smo začeli skrbeti samo zase. Prodajalka pa prijazno in z nasmehom: »… ampak, najprej moramo imeti radi sebe!«

Kaj je zdaj res in »prav«? Imamo dovolj blebetanja tja v en dan in pritoževanja, pogovorov o vremenu in trenutni situaciji? In se raje stisnemo v objem samega sebe in svojih najbližjih? Ali oboje?

Vsi si želimo in (tudi) potrebujemo spodbudo, dobro in pozitivno. Nekaj, kar nas opogumlja in razveseljuje, nam daje polet, nekaj kar nam pove, da delamo prav in dobro, hkrati pa nas razbremenjuje in (od)pelje stran od skrbi vsakdana. Izzivi in problemi življenja seveda ostanejo, mi pa le lahko pogledamo malo bolj od daleč nanje in z bolj »pravega« zornega kota.

Vsi smo samo ljudje. Vsak s svojo zgodbo. Ko gledamo film, si lahko preberemo tako vsebino kot kdo je film ustvaril in kdo v njem igra, celo o življenju posameznega igralca. Ko pa srečamo in srečujemo znance in neznance, prijatelje in, tudi, sorodnike – koliko vemo o njihovem življenju, resničnih čustvih in izkušnjah?

Ne sodimo, ne ocenjujmo in ne kritizirajmo. Poskrbimo za sebe in svojo samozavest, ko smo samo zadovoljni, in s tem kdo smo in kaj, navdihnimo sebe in druge. S pozitivnostjo in optimizmom. Z barvami naše notranjosti in zunanjosti. Saj veste: »Očaraj sebe. Očaraj svet.«

Mogoče prav z Blanco Chara in “vetrom v omari”!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 5. december 2013


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s