Z obleko pokažemo odnos do sebe in do drugih.

Kako prijeten je tale december, poln zanimivih dogodkov in prireditev tako na prostem kot v kulturnih hramih po vaseh in mestih. Se je kar težko odločiti, del katere zgodbe bi bili, a ne?

Se pa zdi, da ni nobenih problemov s tem, kako in kaj bi oblekli. Za druženje na prostem res ni potrebna huda domišljija, kaj pa ko gremo v gledališče, Dramo, Opero … Cankarjev dom? (Tudi čez leto?)

Velikokrat premišljujem o tem … in vsakič mi na misel pridejo besede nečaka v zgodnjih dvajsetih letih, češ, nimam denarja za obleko, grem pa rad v gledališče ali na koncert. Tudi sama se še nisem odločila, kaj je danes pomembneje: priti »praznično« oblečen ali je dovolj samo priti »s ceste«, biti prisoten in »vzeti«, kar umetniki ponujajo.

Starejše gospe in gospodje se še spomnijo, da so predstave včasih bile skoraj praznični dogodek. Boste rekli: »Ja, tako je bilo pač v starih časih, zdaj je vse drugače.« No, ja, to je res, ampak oni se praznično oblečejo še danes. Saj so tudi takrat bili med njimi tisti, ki si »boljše« obleke niso mogli privoščiti; pa vendar, v manjšini, danes so, žal, v večini. Je danes res tako težko izbrati »dovolj« primerno garderobo za take priložnosti ali gre za kaj drugega?

Verjamem, da si in eni in drugi z užitkom ogledajo predstavo, saj so si jo vendar sami izbrali. Pa kljub vsemu … Predstavljajte si, da so v dvorani gledalci oblečeni »praznično«. Vsi. Spremljajo dogajanje na odru, pozorno sledijo predstavi, za katero so se vsak posameznik in cela skupina trudili več mesecev, da so jo izpilili do potankosti, in na koncu – burno ploskajo. In potem občinstvo, ki je oblečeno vsakdanje. Pa naj bodo to isti ljudje, enkrat oblečeni tako, drugič drugače. Se vam ne zdi, da sta »skupini« predstavo spremljali različno? Da so jo prvi spremljali z večjim – spoštovanjem? In je zato tudi nagrada nastopajočim na koncu lahko bolj doživeta in izjemna?

Z obleko pokažemo odnos, odnos do sebe in do drugih. Naj predstava ne bo »samo nek dogodek«, naj bo vsaka posebej neke vrste – praznik.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 12. december 2013


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s