Čevlji so nakit za noge!

Kateri del garderobe bi najlaže pogrešale? Najbrž bi se v hipu odločile, da je to krilo, a ne? Prav gotovo pa ne čevlji! Kako le, ko pa so tako nepogrešljivi. Ne samo zato, ker noge varujejo pred površino, po kateri hodimo, in različnimi vremenskimi situacijami, ampak ker nas delajo tako zelo ženstvene. Sploh tisti z visokimi petami. Čevlji so modni dodatek, ah ne, »nakit« za noge!

Pravzaprav bosi sploh ne znamo več hoditi, še na počitnicah ob morju ne. Se počutimo ranljive in razgaljene, mogoče celo preveč zapeljive ali pa tanke trakce s čipkastimi detajli ovijemo okrog gležnjev le zato, ker so modna muha?

Ko listamo malo starejše revije z modnimi stranmi smo že navajene, da se stili oblačil ponavljajo vsakih par let, za čevlje pa tega kar ne moremo reči. Razen za špico, ki »mora« biti enkrat bolj koničasta in drugič manj. Zapovedi so bile natančne tudi za debelino in obliko pete. Ja, so bile … ker danes, danes je pomembno le, da čevlji dobro dopolnjujejo stajling, noge pa »naredijo« vitke in čim daljše.

Če je bilo še par let nazaj med čevlji težko najti kakšno drugo barvo kot črno, je zdaj čisto drugače, vedno bolj zanimivi so. Tudi trgovine si upajo več. Ne dolgo tega sem, recimo, v Ljubljani opazila prav poseben model, salonarje, ki jih je mogoče nositi z visoko peto ali brez nje! Si sploh nisem znala razložiti, kako je to možno … so mi še vedno uganka.

Pa vendar, dobrih čevljev je še vedno premalo. Sploh takih s peto med tri in največ petimi centimetri. Ampak, lahko se znajdemo! Če imate vsaj malo ustvarjalne žilice in veliko domišljije, čevljem s posebno barvo vdahnite nov sijaj, nalepite različne kamenčke in bleščice in prišijte čipke in pentlje. Ali pa prosite svojega čevljarja, da po vaši zamisli čevlju vdahne novo podobo. Verjemite, da se boste v svojem unikatu počutile zelo posebno!

Tako kot so se najbrž tudi ženske okrog 3.500 let pr.n.št., ko so nosile čevlje iz živalskih kož, drevesne skorje, listov, nanizanih v trakove, in – petke. Ste vedele?

Več o zgodovini čevljev pa prihodnjič!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 30. januar 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s