Daljni prednik čevlja …

Še dobro, da znamo ljudje risati že od pradavnine, pa čeprav s koščki oglja na stenah jam! Kako bi sicer vedeli, da se je prvi čevelj, pravzaprav daljni prednik čevlja, ali preprost sandal pojavil že okrog 4.000 let pr.n.št.? Na začetku sicer zaradi zaščite pred mrazom, vročim peskom in blatom, potem pa … na slikarijah iz okrog 3.500 let pr.n.št. se zdi, da imajo obuvala peto?! Se je to, kar danes imenujemo moda, začelo že takrat?

Sicer pa, v starem Egiptu je bila večina prebivalcev bosih. Bolj zahtevni so postali šele v antiki, ko so začeli nositi obuvala izdelana do popolnosti; kot zanimivost, zgornji del sandala je imel obliko simbola večnega življenja. V stari Grčiji so poznali že dvajset različnih modelov, v starem Rimu pa kar petdeset.

Visoke pete so nosile predvsem ženske, ob prav posebnih priložnostih pa verjetno tudi moški. V Egiptu, recimo, so mesarji nosili čevlje z debelimi podplati ali visokimi petami zato, da so se zavarovali pred krvavimi tlemi, v stari Grčiji in Rimu pa igralci; velikost pet je bila dokaz njihovega socialnega statusa in pomembnosti vlog.

Kot sinonim za privlačnost in spolnost pa se je visoka peta prvič pojavila v starem Rimu; po višini so izstopale predvsem prostitutke.

Čevlje z visokimi petami iz lesa so v srednjem veku nosile tako ženske kot moški, in to iz čisto praktičnega razloga, da so svoja dolga oblačila vsaj malo obvarovali pred blatnimi cestami in potmi. Polna peta pa, prišla je iz Turčije in to v 15. st. Visoka je bila lahko celo 70 cm, tako da so se morale ženske pri hoji opirati na služabnike.

Če so bile visoke pete vedno bolj praktičnega značaja, so simbol za bogastvo in visok standard postale šele v 16. st., in to v plemiških krogih okrog Benetk. Od tu so jih potem prenesli na francoski dvor in drugam po svetu. Ženski in moški modeli so se med seboj razlikovali samo po barvi in obliki, ne pa tudi po višini pet. Včasih so manjši moški imeli celo višjo peto od ženskih spremljevalk!

Si predstavljate, da bi vaš partner nosil visoke pete? Bi bile za?

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 6. februar 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s