Leta 1954 pridejo balerinke

V poznih štiridesetih prejšnjega stoletja se je domišljija na področju čevljev zopet razbohotila. Salvatore Ferragamo (1898-1960), Italijan, je vedno veljal za vizionarja med oblikovalci čevljev, njegov pristop je bil ob dobrem poznavanju anatomije znanstven in inovativen, posledica pa kvalitetni in »novi« čevlji. Prve čevlje je naredil pri devetih letih za svoji sestri, v 20ih letih pa že sodeloval s filmskim svetom. Leta 1938 je predstavil čevlje s podplatom iz plute, prva jih je nosila Judy Garland, leta 1947 pa dobil celo oskarja za elegantne sandale s prozornim gornjim delom, imenovane tudi »nevidni sandali«. Leta 1951 je izdelal model z modnim vstavkom na zgornjem delu, ki se ga je dalo po želji odstraniti, leta 1954 pa balerinke, ki jih je nosila Audrey Hepburn. Njegove stranke so bile še Sofia Loren in Greta Garbo pa tudi Diana in Andy Warhol. Tako blagovno znamko kot talent je po njem podedovala njegova najstarejša hči Fiamma, ki je leta 1978 oblikovala nov model balerink s široko in ploščato pentljo, imenovan tudi vara.

Veliko novosti je prinesel tudi Roger Vivier (1907-1998), oblikoval je za več modnih ustvarjalcev, med drugim konec 50ih let tudi za Christiana Diorja. Skupaj z njim je ustvaril prvi salonar s stileto peto – pravzaprav je oče te tanke, šilaste, najmanj pet centimetrov visoke pete, ki je dobila ime po kratkem bodalcu s trikotnim rezilom. Njegove salonarje so nosile tako angleška kraljica Elizabeta II in Diana kot tudi Marlene Dietrich.

So pa bile te petke v javnih ustanovah nekaj časa celo prepovedane, ker so poškodovale tla. In še danes marsikdo ni vesel, če pride v njih kakšna damica na obisk … sicer pa, Slovenci smo eden redkih narodov, ki gostu ponudi copate.

Leta 1960 je Vivier oblikoval tudi nov model balerink, pilgrim pump, s kvadratno srebrno zaponko z napisom. Ste vedeli, da je to najbolj kopiran model čevlja?

Bil pa je tudi prvi, ki je začel uporabljati prozorno plastiko za čevlje in istega leta izdelal celo kolekcijo.

Ah, kako sem padla v to zgodovino čevljev … tako zanimiva je!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 20. februar 2014

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s