Rdeči podplati

Sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, v času družbenih sprememb, so se spremembe pokazale tudi v stilu oblačenja. Visoke in tanke pete so postale polne, spet so jih nosili tudi moški, prav tako platformo. Saj se še spomnite filma Vročica sobotne noči, a ne? Se pa najbrž strinjate tudi, da bi danes kar malo čudno pogledale moškega s takimi čevlji, pa čeprav jih je bilo na cesti pred samo štiridesetimi leti – polno!

So pa visoke pete od osemdesetih let spet kos, ki ga ženska kar mora imeti doma … če jih le lahko nosi.

Posebej ženstvene modele je oblikoval Christian Louboutin, Francoz, rojen leta 1963. S čevlji je postal dobesedno zasvojen star komaj trinajst let. Njegova želja in cilj je bilo narediti žensko nogo seksi, čudovito in čim daljšo, žensko pa samozavestno in močno. V butiku, ki ga je leta 1991 odprl v Parizu, je bila njegova prva stranka Carolina Monaška. Nekega dne, ko je bil v trgovini tudi modni novinar, je čevlje še posebej pohvalila in prav njene besede so Louboutina naredile prepoznavnega; njegove slavne stranke so Christina Aguillera, Joan Collins, Jennifer Lopez, Madona in druge.

Leta 1992 pa je svojim čevljem navdahnil poseben pečat, podplate je obarval -rdeče. Kako je prišel na to idejo? Čisto po naključju. Zdelo se mu je, da čevljem manjka energije in je en podplat pobarval z rdečim lakom za nohte. Domislica je hitro postala hit in stalnica njegovih modelov, leta 2008 pa zaščitena še z blagovno znamko. Ampak, potem je z rdečo podplate pobarval tudi Yves Saint Laurent. Louboutin je proti njemu na začetku leta 2011 vložil tožbo in zahteval, da te modele takoj umakne iz proizvodnje. Žal se to ni zgodilo, njunemu sporu še vedno ni kraja.

Ampak, če pogledamo v zgodovino … okrog leta 1600 je čevlje z rdečimi petami nosil že Ludvik XIV, poleg njega so jih smeli nositi le člani njegovega dvora, še pred njim pa, dve stoletji pr.n.št., rimski cesar Avrelij, ki je rdeče sandale dovolil nositi le še svojim naslednikom.

Kaj pa ve, veste, kako bi svojim čevljem dodale čisto vam lastno noto? Jaz vem – za sebe!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 27. februar 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s