Aaah, te seksi petke!

Se spomnite nanizanke Seks v mestu (zdaj prijateljice spet lahko gledamo, sicer v starih zgodbah pa vendar) in Carrie Bradshaw, zasvojenke z modo, njenih stajlingov in vrtoglavo visokih pet, kreacij španskega modnega oblikovalca in častitelja ženskih stopal in gležnjev, ki nikoli ne bo naredil čevlja s polno peto, ker niso dovolj elegantni in prav nič seksi? Manola Blahnika (1942), ki ženske noge naravnost obožuje, vse odkar je zagledal noge – Sophie Loren?!

Blahnik, kot se imenuje tudi znamka njegovih čevljev, je najprej študiral pravo in umetnost in to v Parizu,  potem pa se leta 1968 preselil v London, kjer je delal v butiku. V 70ih je začel sodelovati z mladimi oblikovalci kot sta Calvin Klein in John Galliano in leta 1972 oblikoval svoje prve čevlje za modno revijo; prepoznaven za širšo množico pa je postal s pomočjo Sarah Jessice Parker, modne ikone, s katero zdaj pripravljata novo kolekcijo.

In  kaj dela Blahnikove čevlje tako noro dobre? Samo tri besede: »visoko, seksi in vedno elegantno«! Model, ki združuje to troje pa salonar s stileto peto in ozkim paščkom čez nart … ki je zato tudi njegov najbolj prodajan čevelj.

V nanizanki Seks v mestu pa so se pojavili še eni čevlji, čevlji Malezijca, ki je študiral v Londonu, Jimmya Choa (1961). Rodil se je v čevljarski družini po imenu Chow, ker pa je pri prepisovanju v rojstni list prišlo do napake, uporablja priimek Choo. Prvi čevelj je oblikoval star komaj 11 let. Kot študent, študiral je v Londonu, si je denar za šolanje služil delno v restavraciji in delno kot čistilec v tovarni obutve. Po diplomi leta 1986 je v najetih prostorih stare bolnice odprl manjši butik z ročno izdelanimi modeli in njegov sloves se je začel hitro širiti. Dve leti kasneje je v reviji Vogue že zasedel celih osem strani! Prepoznavnega ga je naredilo sodelovanje s Tamaro Mellon, še bolj pa seveda njegovi čevlji na nogah drobne Carrie Bradshaw. Trenutno je najbolj znan in priljubljen oblikovalec čevljev visokega cenovnega razreda.

Aaah … te seksi petke!

Zdaj Sarah Jessica Parker oblikuje svojo linijo čevljev – pomaga ji prav Manolo Blahnik!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 6. marec 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s