Zanimivo, včasih neverjetno … iz sveta čevljev

V starem Egiptu je oče simbolno predal svojo hči bodočemu zetu tako, da mu je izročil njene poročne sandale.

Rekorderke med ženskami z visokimi petami so bile Florentinke, ki so bile med 14. in 16. stoletjem v celo 60 cm visokih petah popolnoma nebogljene, pogosto so padale in nasploh meščanom povzročale kup nevšečnosti. Takšno pretiravanje je morala prepovedati celo oblast!

V modnih čevljih z visoko  peto se je prva na poročnem obredu skozi cerkev sprehodila Katarina Medičejska (16. st.).

Prva je na poroki belo obleko in bele sandale nosila kraljica Viktorija (19. st.). Do takrat je bila poročna obleka svetlo modre barve.

Največjo zbirko čevljev na svetu, neverjetnih 3.000 parov, je imela Imelda Marcos, žena filipinskega diktatorja. Leta 1986, ko je z možem morala zapustiti domovino, je imela v omari 1.220 parov čevljev! V času, ko je živela v tujini, so večino uničili termiti ali voda, 765 parov pa je ostalo nepoškodovanih in jih hrani muzej čevljev v Marikini na Filipinih.

Rekorderka danes pa naj bi bila pisateljica Danielle Steel s 6.000 pari Louboutinovih čevljev.

Louboutinovi rdeči podplati, ne oblikovalec, imajo na Twitterju 1.24 milijona sledilcev. Mimogrede, cene za par se gibljejo med 400 in 3.000 $.

Najslavnejša stranka Jimmyja Chooja je bila Diana. Na dan tragične nesreče naj bi ji oblikovalec odnesel par zlatih lakastih čevljev. Zdaj ga hrani v spomin na prijateljico.

Najdražji čevlji na svetu, ocenjeni so na 3 mio $, so elegantni ženski čevlji posuti s 4.600 rubini in pet karatnimi diamanti, ki jih je ob 50-letnici klasičnega filma leta 1989 oblikoval Ronald Winston, sin slavnega ameriškega draguljarja Harryja Winstona. So kopija veliko cenejših čevljev, ki jih je v filmu nosila Judy Garland. Umetnik Javier Barrera je samo za vdelovanje dragih kamnov potreboval polna dva meseca. Leta 2000 si bili še vedno naprodaj … najbrž so še danes.

Se  bomo zdaj kaj manj čudile »drugačnim« čevljem … ali si jih bomo želele še bolj?

Najdražji čevlji na svetu.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 13. marec 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s