Moj je rumen.

Deževno jutro. Dežne kaplje padajo na okensko polico. Nobenih drugih šumov ni, samo kaplje. Tak prijeten mir in užitek ostati v topli postelji s knjigo v rokah in dišečo kavo …

Ampak, potem je treba (tudi) vstati, sploh med tednom! In se obleči! Samo kaj? V temne in umirjene barve kot je umirjena narava in življenje ali svetle in živahne, ki bi nam dale energijo v čemernem dnevu? No, odgovor bi bil verjetno – živahno. Kaj pa naredimo v resnici?

Res da je odvisno (tudi) od našega razpoloženja. Včasih nam ugaja, da smo tako, malo odmaknjeni, sami s sabo, da se potegnemo vase in okolici sporočamo, da si ne želimo družbe. Velikokrat pa, žal, slabo vreme izkoristimo, da se nad vsem samo še bolj pritožujemo, seveda najprej nad slabim vremenom. Pa se nam to – splača? Smo potem kaj boljše volje?

Ko ni sonca, ki bi nas grelo in razveseljevalo s svojo prijetno svetlobo in toploto, smo samo mi tisti, ki krojimo svojo energijo. Spomnim se, ko sem pred leti na zgodnji pomladni dan prišla v službo oblečena v živahne barve in rožice, zunaj pa je bilo temno, hladno in deževno, tako da smo v pisarnah imeli prižgane luči in se greli s čajem. Me je kolegica vprašala, kako, zakaj … češ, saj je vendar tak turoben dan?! Jaz pa sem se samo veselo nasmejala in rekla: »Prav zato!«

Kaj ni dobro, da so tudi dežniki dobili barve, da tudi dežniki kličejo veselje! Moj je rumen! Sem ga kupila nekega poletnega dne, ko me je nevihta presenetila sredi pohajkovanja po mestu s prijateljico. Stekli sva v najbližjo trgovino, kjer se je ob košu dežnikov že trlo nama podobnih. Dežniki pa vsi temni. Samo moj – sončen!

Barve so energija. Temne in mrtve tudi nas naredijo take, svetle in žive pa nas povzdignejo in celo težje naloge vsakdana se zdijo lahkotnejše. Pa ne samo če smo mi v veselih barvah … tudi če živahne barve gledamo na drugih. In letos je veliko živih barv tudi na policah in obešalnikih v trgovinah. Pa še rože in metuljčki vseh barv! In to ne samo poleti, ta trend se vleče tudi v jesen in zimo!

Huraaa za barve!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 3. april 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s