Sejem ni le priložnost za klepet.

Včasih, ah, spet ta beseda, ampak, kaj ko je res, je sejem imela skoraj vsaka vas. To je bila odlična priložnost za druženje vaščanov, predvsem v nedeljo, ki je bila poseben dan. Čisto drugačen od vseh drugih v tednu. Edini brez dela. Oblekli so se praznično in si vzeli čas – zase in za nedeljsko kosilo.

Predvsem pa je bil sejem priložnost za prodajo in nakup domačih izdelkov. Tako hrane kot oblačil, ročno tkanega blaga in pletenih izdelkov, vrvi, čevljev, raznih lesenih izdelkov, za kuhinjo, recimo, in mnogo drugega.

To tradicijo nekdanjih vaških »praznikov« želijo v zadnjem času obuditi prav mali sejmi, ki so postali tako zanimiv cilj za sobotne ali nedeljske izlete širom po Sloveniji. Seveda s tem mislim na tiste sejme, ki ponujajo izdelke narejene doma. Izdelke, ki so delo pridnih rok, uporabni za to in ono. Samo spomin na tiste, ki so jih danes nadomestili moderni, ali pa čisto »današnji«, le da so narejeni doma. Z ljubeznijo in veliko truda, tako drugačni od izdelkov v »ta poceni« trgovinah, hkrati pa unikatni.

Res je, da lahko za marsikateri izdelek, ki ga vidimo na stojnici, rečemo: »Saj to pa ni nič posebnega?! To lahko naredim sam!«

Pa pomislimo takrat, da je za to potreben – čas? Najprej za to, da naredimo načrt … smo si sploh dobro zapomnili, kako tisto »nekaj« zgleda? Sploh imamo ustrezen prostor? Pa orodje? Si predstavljamo, kako bomo to izdelali? Kako je nek del pritrjen? Kakšen material potrebujemo in kje ga bomo našli? Katere so tiste »odločilne« barve in kako se med seboj prepletajo? Pomislimo na to, da bomo doma mogoče celo večkrat ugotovili, da nismo nakupili vsega? In bomo morali v trgovino še večkrat? Da mogoče sploh ne bomo dobili določenih detajlov, ker jih je ustvarjalec na sejmu kupil »kje že«? Pa da bomo potrebovali določen čas, jasno, tudi za to, da bomo izdelek – ustvarili? In ne nazadnje: sploh lahko »pride ven« ravno to, kar smo takrat videli in je na nas naredilo nepozaben vtis?

Ja, raje si dobro oglejmo izdelke na stojnicah … in tudi kupujmo. Pa čeprav »samo zato«, ker je – domače !!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 22. april 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s