V barvah tudi na dopustu

Suitcase-bogPoletje. Čas, ko se zdi, da vse teče drugače in bolj počasi. Ko se sprostimo in dihamo drugače,  ko se zdi, da so na počitnicah tudi skrbi in težave. Ko so okrog nas samo sonce, voda in zrak, za nekatere pa še gore.

No, je tudi dež, sploh letos ga je kar nekaj več, kot smo ga vajeni poleti in kot so tudi razne napovedi par mesecev nazaj kazale. Ampak, treba je znati uživati, tudi ko razmere niso idealne in po naših željah in pričakovanjih. Je pa dobro biti pripravljen na vse, vsaj pri garderobi.

Jaz na dopust vedno vzamem – vse. Tudi poleti, za vroče in suho, mrzlo in mokro, pa še za cel kup drugih počitniških priložnosti – tako, za vsak primer. Za zjutraj, recimo, ko grem s kolesom po svež kruh, se usedem v prijetno senco priljubljenega lokala, spijem dišečo kavo, ki je čisto drugačna od moje, seveda, in opazujem zaspane podobe turistov. Za na plažo, ki je pravzaprav sprehod po že manj prijetnih temperaturah do tistega mirnega kotička s čisto vodo tam nekje. Pa za ‘prosti’ čas v kampu, poležavanje in večerni sprehod, ki je včasih kar tako, včasih pa romantično obarvan ogled bližnjega kraja.

Potem so tu še čevlji ali celo škornji za čas po nevihti ali neurju, ki v kampu enostavno mora biti, eno popoldne prav gotovo! Kako zanimiv je trenutek, ko končno vsi naenkrat dočakamo trenutek, da dež poneha, in se začnejo odpirati zadrge na šotorih, da gremo lahko (vsi) v isto smer, po možnosti v pižamah. Le kam … Pa še udobni natikači za hojo do plaže in sandalčki, če se le da, dva para.

Moj počitniški kovček, no ja, včasih ni samo en, pa ni tako poln samo zato, ker ‘takrat’ ne vem, kako bom razpoložena in kdaj bom sploh želela kaj obleči, ampak tudi zato, ker je tako prijetno po par dnevih zdoma obleči nekaj svežega, zlikanega in tako zelo dišečega.

Čeprav, vedno rada tudi perem na dopustu. Ja, res! V skupni umivalnici, s pogledom na šotore in turiste, ki prihajajo in odhajajo. Tista mrzla voda sredi vročega opoldneva. Kako dobro dene! In potem vonj perila, ki se suši. Užitek! Ne verjamete? Poskusite! To je čisti odklop.

Aaah, morje je itak – odklop!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 17. julij 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s