Sicer pa, za koga sploh hujšamo?

Velikokrat slišim gospe, ko rečejo »najprej moram shujšati, potem bom začela razmišljati o garderobi in »novem jaz«.

Ampak zakaj? Zakaj najprej shujšati?! Kaj ni bolj smiselno najprej spremeniti stil oblačenja, se pogledati in (za)gledati drugače … (za)žareti? Kaj ni že samo to (lahko) dovolj, da zaživimo bolj zadovoljno, začnemo jesti in se gibati bolj zdravo, po naravni poti in ne prisiljeno, se prenehamo obremenjevati? Mogoče se bodo kilogrami začeli sami topiti prav zato!

Prijateljica je nekoč rekla: »Le zakaj bi hujšala, za koga? Za takrat ko se nekdo, ki me pozna, slučajno znajde tam, kjer tudi jaz tiste 14 dni na leto uživam v kopalkah? Vsi ostali me pač vidijo samo trikrat – prvič, zadnjič in nikoli več. Rada jem, pa kaj!»

Zdi se, da so najbližja rešitev – diete. Toda, velikokrat se izkaže, da ne zaležejo. Med drugim tudi zato, ker so večinoma usmerjene v samo določeno hrano, organizem pa potrebuje vse, tudi »nezdravo« hrano. In še, jesti je potrebno večkrat na dan, ne pa stradati in se potem zvečer, ko telo kriči na pomoč, ker mu glava govori, naj le potrpi, najesti še bolj kot do sitega. Nobeno pretiravanje ni zdravo!

Vzrokov, da diete niso zanesljive, je cel kup, takih, ki jih poznamo in takih, za katere sploh ne vemo. Veliko vlogo pa igrajo tudi geni, ampak proti njim se je žal težko ali pa celo nemogoče boriti.

Sicer pa, za koga sploh hujšamo? Za sebe, da se bomo bolje fizično počutili ali za prijatelje in sodelavce, znance, sosede in »koga že«? Ali celo zato, ker nas na to spominjajo in opominjajo mediji na vsakem koraku? Zdravo jesti, ja! Toda, če je telo nagnjeno k višji telesni teži kot je to »všeč« statistiki, je pač tako. Iz nekega razloga, ki lahko leži kdo ve kje in kdo ve zakaj.

Se pa miselnost posameznic in družbe zadnjih par let spreminja, celo miselnost nekaterih modnih blagovnih znamk. Začeli so se prilagajati ženskam z bolj polno postavo! Samo, zakaj tako previdno in počasi, ko pa so, po mojem mnenju, in verjamem, da še zdaleč nisem edina, lahko tako zelo ženstvene!

Imejmo rade svoje telo! Preprosto zato, ker je naše, in nikogar drugega last.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 14. avgust 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s