Lepota je lahko moteča.

Se čudno sliši, a ne? In to tako pri ženskah kot pri moških. Res da velja, da je pomembna notranja lepota, ampak kaj pravzaprav je notranja lepota? Kako hitro jo nekdo lahko izrazi? Kako hitro jo lahko zaznamo mi?

Ljudje smo vizualna bitja. Najprej vidimo zunanjo lepoto, ki je ali je ni, šele potem za lupino odkrijemo, kaj se skriva v notranjosti. Če znamo »gledati«. Če pa smo mi tisti, ki veljamo za lepe, moramo imeti srečo, da našo notranjo lepoto okolica prepozna. In to čim prej! Pa še na vsakem koraku.

Tudi zato filmski igralci spreminjajo podobo, ki smo je vajeni in prav zaradi katere jih imamo včasih tako radi, mladim pa so celo idoli. Moški in ženske. Zakaj? Ker si želijo bolj zahtevnih vlog, vlog, ki so manj »idealne« in od njih zahtevajo, da se vanje poglobijo bolj. Z njimi pa tudi mi.

Sicer se slavni v vlogah, ki jih igrajo, spreminjajo ves čas, pa vendar se potem predstavijo tudi v sebi lastni vlogi. Tako kot rumeni tisk dokazuje, da so tudi oni predvsem in samo ljudje, to govorijo tudi njihove preobrazbe v vsakdanjem življenju. Ne samo da nam v filmih kažejo in predstavljajo vedno bolj resnične zgodbe iz življenja, tudi s svojim stilom privatnega življenja nam posredno govorijo, da biti »lep« ni prav enostavno. Da to pomeni, da so bolj izpostavljeni, da jih ljudje sodijo predvsem po zunanjem izgledu in da se morajo, če tega ne želijo, dokazati bolj in drugače.

Na kratko to pomeni, da je biti povprečen bolj enostavno, da si takrat lahko privoščimo več, da se lažje na nek način »skrijemo« in s svojo podobo izstopamo le takrat, ko se za to res odločimo.

Nam (tudi) slavni s tem pomagajo pri dvigu naše samozavesti? Postajajo zato zanimive tudi osebe, ki na pogled niso tako privlačne, pa svoj videz (z)gradijo s pomočjo obleke? Ker si upajo in ker jih tudi mi drugače gledamo?

Prav malo žensk meni, da so lepe. Z lahkoto najdemo na sebi malo morje napak. Se pa zadnje čase kljub vsemu zdi, da je gospa, ki si upajo in pokažejo svojo lepoto, ki se ji reče samozavest, vedno več.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 28. avgust 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s