Nasveti

Nasveti. Ti mali in veliki zakladi modrosti, ki jih tako radi delimo, težko pa poslušamo in jim sledimo. Le zakaj …? Ker en problem ali težava ni enak drugemu, pa če se še tako zdi, da je. Ker so nasveti po navadi rezultat lastnih izkušenj. Če pa ne, so velikokrat le želja nekomu pomagati, pa če je ta pomoč dobrodošla ali ne. 

Kako potem svetovati? Recimo v trgovini z oblačili? Kako prepoznati, kaj nekdo želi in kaj potrebuje?

Največkrat se zgodi, da nas prodajalka, takoj ko vstopimo v trgovino, pozdravi, potem pa pristopi in suhoparno vpraša: »Vam lahko kako pomagam? Iščete kaj določenega?« Bolj slaba pomoč. Jaz se takoj znajdem. Hitro na skrivaj pogledam po obešalnikih in policah in vprašam prav po tistem, česar ne vidim. Prodajalka se takrat navadno umakne, jaz pa dobim svoj mir, tako da z užitkom brskam po svoje. No ja, res je, da tudi zato, ker ne iščem nič določenega, ampak tisto nekaj, kar mi bo pritegnilo pogled.

Kdor prodaja oblačila, bi moral biti psiholog, vsaj malo. Pa ne zato, da bi čim več strankam prodal kar se da veliko in bi zvečer v blagajni ležal debel kup bankovcev, ampak zato, da bi se kupci v trgovino vračali znova in znova. Včasih tudi samo po nasvet ali namig, kje dobiti nekaj, kar trgovina, ki so jo obiskali, ne ponuja. Kupec bi se moral počutiti kot car in kot car tudi oditi iz trgovine. Z vrečko ali brez, predvsem pa z občutkom, da si je prodajalka za njega vzela – čas. Da je iz prijetnega pogovora izvedela, kaj si stranka želi in jo, če ni našla točno tistega, kar je iskala, razbremenila skrbi, ne pa naredila še bolj živčno. Vse pa z nasmehom in občutkom, da je v trgovini edina in da si tudi ona želi, da bi blestela.

Nekatere večje trgovine že vedo, kako se približati strankam. Imajo svetovalke, ki si za stranko lahko vzamejo več časa, se pogovorijo o tem, kaj iščejo in jim oblačila pripravijo vnaprej.

Če pa bi radi zase naredili res nekaj posebnega, recimo nov stil iz kosov, ki že visijo v omari, ali se samo prepričali, da kupujete pravilno in bi radi kose med seboj še kako drugače kombinirali in ne kupovali novih, pa se lahko odločite za svetovanje na domu. To je tako prijetna in zanimiva izkušnja!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 4. september 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s