Kje so pravzaprav tisti čudoviti kosi?

Dan je že krajši, jutra meglena in sveža, večeri pa odvisni od vremena čez dan. Ki je v glavnem mokro. Ampak ne dovolimo si biti odvisni od pogleda skozi okno in tiste napovedi, ki jo na radiu slišimo že zjutraj in nam pove, kako se bomo počutili.

Obarvajmo si dan ne glede na vreme, bodimo mi tisti, ki bomo krojili svoje počutje. Tudi če dežuje cel dan. Naj nas namesto sonca grejejo barve. Mar ni prijetneje pogledati rdeče obleke in rumenega dežnika, kot pa skozi sivino dneva sivo obleko in črn dežnik?

Tako smo tudi sončnih dni še bolj veseli. Kot tisto soboto, ko je v Ljubljani oživela promenada tam, kjer je včasih bila, ko so se meščani oblekli v praznična oblačila in se sprehodili po poti skozi Tivoli. In potem še v nedeljo, ko je bila Ljubljana polna turistov, tujih in domačih, ki so s turističnimi vodiči obujali spomine na preteklost in zgodovino. Sonce in dva prijetna, skoraj počitniška dneva, kakršnih že dolgo ni bilo.

In tako so bili oblečeni tudi ljudje. Počitniško. V soboto in nedeljo. Zato, ker je bilo priložnosti čez poletje premalo, ali enostavno zato, ker v tem, da bi se vsaj malo uredili, ne vidijo nobenega pomena? Pa čeprav se sprehajajo po mestu.

Je bila promenada le enkraten turistični dogodek in nostalgičen spomin na preteklost, ki se nam, ki živimo danes in zdaj, zdi toliko lepša od sedanjosti, ali mogoče tudi oživljanje tradicije in želja, da bi nase pogledali malo drugače in tudi okolici pokazali, koliko »damo nase«?

Je zato gospa v poznih letih, ki so urejene od glave do peta, opaziti vedno več? Ker je nedelja v njihovi mladosti veljala prav toliko kot praznik, ko se ni delalo, ko so se vsi lepo oblekli, tudi otroci, in dan posvetili družini? Ko so šli »na lepše«?

Kje so pravzaprav tisti čudoviti kosi, ki jih ponujajo trgovine? Koga čakajo? Seveda so danes drugačni časi, tako hitro se vrti življenje in toliko vsega bi radi imeli in počeli, da se prav bojimo, da bi kaj spregledali. Delovni del tedna pa je tako kratek. Kaj ni potem ravno nedelja tisti dan, ko lahko pustimo kavbojke v omari, če ne gremo ravno na izlet v naravo, in se za obisk ali sprehod po mestu oblečemo malo – bolje?

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 2. oktober 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s