Privoščimo si dan, ko ne delamo nič.

Poznate ta občutek, da si enostavno želite ostati doma? Sredi tedna ali za vikend, če zunaj dežuje ali sije prijetno sonce, tudi če vse okrog vas kriči, da bi »morali« ven in vremenska napoved pravi, da bodo nekaj naslednjih dni na nebu kraljevali gosti črni oblaki, iz njih padale debele dežne kaplje in bo zunaj mraz?

Privoščimo si dan, ko ne delamo – nič, dan, ko ne bomo niti pospravljali in bodo skrbi ostale pred vrati. Sledimo svojemu počutju in ne dovolimo, da bi na nas vplivala okolica. Naj radio in televizija z reklamami in poročili ostaneta brez glasu, mi pa si zavrtimo svojo najljubšo glasbo, se prepustimo miru v varnemu objemu doma in samo uživajmo v domačnosti, ko diši prav vse: v kopalnici sveže brisače in milo, v spalnici čista posteljnina in v pečici dobro kosilo. Dan, ko smo tudi oblečeni po domače, zjutraj še vsi pomečkani v pižami, po zajtrku pa v udobnih oblačilih, primernih le za doma, v stari majici, pajkicah in že skoraj odsluženem razvlečenem puloverju, stari trenirki ali pa obleki, ki je tako široka, da bi se v njej lahko izgubili. Le kavbojke pustimo v omari, naj bo to edini kos, ki bo doma prepovedan, ker enostavno ni dovolj domač. Počiva naj tudi naša koža, nahranimo jo le z vlažilno kremo.

Če pa naš delovnik iz takega ali drugačnega razloga ni tako naporen in smo doma veliko, pa se potrudimo, da se bomo počutili ravno obratno – da bomo urejeni tudi doma. Po dobrem zajtrku si pripravimo načrt, kako bomo preživeli dan, skrbno sestavimo zanimiv stajling in se naličimo, pa tudi če bomo samo sedli v udoben naslanjač in nadaljevali z branjem napete knjige.

Je razlika, mar ne? V prvem primeru gre za počitek po delovnem tednu, ko se prilagajamo določenim okvirom, v drugem pa za občutek, da smo aktivni.

Spomnim se starejšega urejenega gospoda, ki sem ga večkrat zgodaj dopoldne srečala na avtobusni postaji. Ko sva spet stala skupaj, je rekel: »Vsako jutro grem v mesto na kavo, po navadi peš, danes pa z avtobusom. Preberem časopis in vedno pride kakšen prijatelj. Malo poklepetamo, si izmenjamo novice in gremo domov.« Bi ta gospod bil še tako živahen in v toku dogajanja, če bi sedel doma in bral časopis v – pižami?

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 9. oktober 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s