Rdeče …

rdečeUstnice. Majhne in velike, tanke in polne. Otroške. Ženske in moške. Tako skrivnostne in vabljive, pa če so otroške, ženske ali moške. Spremljajo besede, ki jih govorimo, izkazujejo naklonjenost in ljubezen. Ni slajšega poljuba od prvega otroškega mokrega cmokca in kasneje vročega poljuba ljubljene osebe.

Opazujete kdaj mimoidoče, kaj govorijo njihove ustnice, tudi ko so zaprte?

Kako sodelujete v pogovoru, gledate sogovornika v oči ali v usta, ko govori? Se mu posvetite v celoti ali besede bežijo mimo vas? Kaj o osebi govorijo kotički ustnic, so obrnjeni navzdol ali navzgor? Imam prijateljico, ki ima tako nagajive kotičke, da vedno mislimo, da se smeji, tudi ko je resna. Pravi, da to ni vedno prijetno, da ljudje včasih mislijo, da se jim posmehuje.

Sama se rada smejim in k smehu za seboj pritegnem tudi druge. Pa vendar, kot da moji kotički, kadar se ne smejim, govorijo čisto drugo zgodbo. Nočejo se sami od sebe zavihati navzgor, da bi okolici pokazali, da sem v redu. Tako me je pred časom na cesti ogovoril zaskrbljen starejši gospod: »Ste dobro, gospa, je vse v redu z vami?« In jaz, ker sem vedela, zakaj sprašuje, s previdnim nasmeškom na obrazu: »Ja, hvala!« Zakaj previdnim? Ker mu nisem mogla niti imela čas razlagati, da se mi mudi, da moram čim hitreje priti do avta in domov do tistega najmanjšega prostora na desni. Tako zdaj kotičke dvignem navzgor, če se le spomnim. Za vsak primer. Tudi takrat, ko nisem ravno dobre volje. In, zanimivo, pomaga, počutje je takoj boljše.

Pa še nekaj pomaga k boljšemu razpoloženju, ampak v glavnem le pri ženskah. Živo rdeča šminka. Ne presvetla, ne pretemna.

Prvo šminko v današnji obliki je leta 1915 oblikoval Maurice Levy, v zgodnjih 20. letih prejšnjega stoletja pa si jo je na ustnice v obliki srca v globoko rdeči barvi nanesla filmska igralka Clara Bow. In šminka je hitro postala modna in seveda seksi.

Kaj pa vi, imate rdečo šminko? Ne? Le privoščite si jo, december je pravi mesec. Jaz jo obožujem. Ko se vse blešči, naj z rdečo na ustnicah žari tudi obraz.

Pa še nekaj: podarite čim več vročih poljubov! To in še celo prihodnje leto!

 

Lisa, kolumna “Vetere v omari”, 18. december 2014


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s