Se tako počutim zato, ker mi nagajajo planeti ali …?

Ponedeljek. Radiatorji so mrzli, čeprav smo sredi januarja, zunaj je na pol oblačno, kot zadnje čase večkrat slišimo v vremenski napovedi … na radiu pa obvestilo, da je danes najbolj depresiven dan v letu?! Aaah. Res sem se zbudila malo bolj čudna, še ko je bilo temno. Mi bo pomagala kava? Dobra glasba? Se tako počutim zato, ker mi nagajajo planeti ali …?

Vsem nam se dogaja podobno, pa če na nas vpliva luna ali ne. Ampak svoje počutje lahko poskusimo prelisičiti. Narišimo si sonce, veliko rumeno sonce z veselim nasmehom, na papir ali samo v mislih, skočimo pod vroč tuš in si privoščimo osvežujočo kopel. Popijmo vročo kavo in prelistajmo najljubšo revijo. Pripravimo si razkošen zajtrk, poln barv, potem pa stopimo pred omaro. Odmislimo vse temne barve, posebej črno. Saj črno belo je lepo, ampak ne na žalostne dni. Izberimo svetle tone, še raje pa živahno rumeno, oranžno ali zeleno in – rdečo. Vsaj spodnje perilo naj bo seksi rdeče! Še make up … ja, tudi make up. Če si res ne morete vzeti časa za cel obraz, čeprav dobro vemo, da je to le izgovor, si namažite vsaj trepalnice. In ustnice, z rdečo šminko, seveda. Pa nikar ne bodite v zadregi, da boste edini. Na ulicah je rdeče šminke opaziti vedno več, tako pri mladenkah kot pri damah v bolj zrelih letih. Rdeča šminka in rdeče perilo učinkujeta tako neverjetno poživljajoče in samozavestno. Noro dobro! In še zadnji korak … pojdimo med ljudi! Samo pomešajmo se mednje in se med njimi izgubimo, bodimo del množice, brez besed in brez misli. Samo opazujmo.

Če pa nam le ne uspe, se pač prepustimo in si enostavno »privoščimo« biti slabe volje in žalostni. Ne sprašujmo se, zakaj, ne trudimo se biti veseli samo zato, da ne bi bili žalostni. Vzemimo v roke dobro knjigo ali si oglejmo kakšno komedijo na televiziji ali v kinu, in se nasmejmo. Vsaj za kratek čas nas bo odpeljalo drugam, v druge zgodbe. No, mogoče se bo smeh končal celo s solzami, tudi to pomaga.

Ko mene ujame tak dan, vedno odštevam, tako malo po svoje … »še en dan manj, še en dan manj, še en dan …« In sonce posije hitreje.

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 29. januar 2015

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s