Kaj sploh je pravilno, čudovito, sijoče, brezhibno, idealno, skladno?

Lepota. Pravilne poteze obraza, čudoviti beli zobje, sijoči lasje, brezhibna koža, idealne mere, skladna postava. Pri ženski in pri moškem. Se sliši lepo?

Kako pa je videti? Kaj sploh je pravilno, čudovito, sijoče, brezhibno, idealno, skladno? Obstaja pravilo, mogoče definicija? Ja, na Wikipediji piše: »Lepota je karakteristika osebe (živali, objekta ali ideje), ki poraja zaznavno izkustvo ugodja, pomena ali zadoščenja.« Meni je šlo na smeh, ko sem to prebrala.

Lepoto je vendar tako težko opisati. Kar je nekomu lepo, drugemu ni, in obratno. Vsak ima svoje merilo za lepoto. Mali deček z očali o deklici, ki je za celo glavo večja od njega, najstnik o svoji vrstnici, ki ga, mimogrede, sploh ne opazi, ker je lep fant, ki je starejši od nje, mlad moški o svoji ljubezni, ki jo premaguje jutranja slabost, ker nosi njegovega otroka, in ki se čez par let utrujena, brez ličil in z razmršenimi lasmi zvečer sesede na kavč pred televizorjem in zaspi po par minutah, dedek o svoji zgubani gospe, ko jo opazuje, ko bere pravljico njunemu vnučku … vsak dan videvamo pare, in se sprašujemo »kako le sta lahko ta dva par«, ker ona nosi številko 50 on pa je pravi drobižek poleg nje. Je ta lepota – ljubezen?

Kdo pravzaprav sploh išče lepoto, če imajo tudi moški radi malo manj lepe partnerke, ker se bojijo, da bi se za njimi drugi moški obračali za vsakim vogalom? Če dobro pomislimo, samo modni kreatorji, pa še ti zadnje čase bolj iščejo zanimiv obraz s kakšno pomanjkljivostjo, obraz, za katerega se včasih zdi, da je celo grd.

Zakaj smo potem tako obremenjeni z njo? Zakaj hočejo biti ženske, pa tudi moški v zadnjem času, lepe? Zakaj brskajo po revijah in si želijo biti kot model na naslovnici? Pri tem da celo vedo, da je fotografija obdelana?

Kaj ni lep pravzaprav nekdo, ki si je všeč, ko se pogleda v ogledalu doma in se dobro počuti tudi pred prijateljicami, v službi in pred neznanci? Pa ne v smislu »dobra sem, taka kot sem«, temveč ker si vzame čas in se potrudi za svoj videz. Ker sledi načelu »Očaraj sebe. Očaraj svet.«

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 12. februar 2015

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s