Z masko si lahko privoščimo biti grde.

Komaj je minilo silvestrovo, pa so za nami že trije prazniki, najprej Prešernov dan, za njim pa na isti dan še dva mala, pa tako zelo različna. Prvi norčav, pisan in glasen, drugi nežen in zaljubljen. 

Ste si privoščili biti maškara? Taka grda ali pa še grša, mogoče celo grozljiva, ki kurentom pomaga pregnati zimo, mimogrede pa prestraši še kakšnega soseda, ki celo leto »kravžlja« živčke vam in še komu? Ali ste bili mogoče kakšna princeska? Si predstavljate, da v princeski, ki se vam približa v pustnem direndaju, prepoznate svojo tečno sodelavko? Ha, ha, ha! V službi bi jo naslednji dan gotovo drugače gledali. Je pa bolj malo možnosti, kljub vsemu. Pravljično lepe maškare smo bile, ko smo bile majhne deklice, zdaj smo pa že velike.

No, z masko si lahko privoščimo biti grde. Včasih celo prija biti razcapana, v oblačilih, ki so prava zmeda, z obrazom kot bi bile dimnikar, umazanijo za nohti, frizuro, kot da si že dva tedna ne bi umile las in bi sem in tja vanje zašel celo kakšen netopir, v ponošenih čevljih in strganih nogavicah … Vsak bi nas opazil, pa se ne bi nič zgražal. V najslabšem primeru bi se samo smejal, ampak iz srca. Nam pa bi bil tak prešeren smeh všeč. Čisto drugače, kot če bi nas katerikoli drugi dan v letu  opazili sodelavci v službi ali prijatelji na kavi v mestu, ko bi se, če nismo urejene in se ne počutimo dobro v svoji koži, najraje skrile pod mizo ali za vogal in bili nevidne.

Čeprav brez maske nobena ženska ne more biti grda. To enostavno ni možno! Vsaka je (lahko) lepa. Sploh če se tega zaveda in samozavestno in iskreno sije. V svojem stilu, s kosi, ki o njej govorijo, da je zanimiva. Ki uživa v eksperimentiranju in ji ni mar, kako so oblečeni modeli in znane osebnosti ali kako so predstavljeni stajlingi v modnih revijah, ki revije prelista samo zato, da dobi občutek, kaj se v novi sezoni dogaja. Ki sledi svojim željam in je ne ustavi njena lastna radovednost po raziskovanju svojih meja. Ki ve in zna skriti svoje »pomanjkljivosti«, s tem da poudari tisto, kar je na njej »lepega in dobrega«, in tako ustvari skladnost svoje podobe. Ki uživa v barvah in se veseli druženja z naravo in ljudmi. Ki zna očarati … najprej sebe, da lahko potem očara tudi svet!

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 12. februar 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s