Kako prijetno je doma.

Zmaga pa je tudi, ko nas zgodaj zjutraj iz sanj zbudijo dežne kaplje, ki z nežnim škrebljanjem po okenskih policah obljubljajo tih in miren dan, mi pa si še na pol v snu rečemo: »Ooo, kako prijetno jutro!« se obrnemo na drugo stran, še malo zadremamo in se prepustimo lenobnemu poležavanju. Ko se sanje mešajo s prvimi mislimi dneva, glasba narave preglasi običajen hrup avtomobilov in ne slišimo niti zvonjenja v bližnji cerkvi, mi pa se veselimo dneva.

Ko je nedelja. Čudovit, enkraten in na tako poseben način podarjeni dan, ko si ves čas lahko vzamemo samo zase in za svoje drage, ko pustimo, da zunanji svet ostane res zunaj. Ko nas ne vleče ven in nimamo slabe vesti, ker ne gremo na izlet, ko vemo, da bo tudi za obiske še veliko priložnosti. Ko smo tudi že pospravili.

Kako prijetno je – doma! Suho in toplo, kot v gnezdu, pižama in domača halja pa tako zelo udobni, da se ves čas počutimo, kot bi nas kdo objemal. In potem tisti omamni vonj po kavi, ki jo počasi pijemo v postelji. Pa dobra knjiga, ki nas odnese v drug kraj in drugo zgodbo, ali pa samo revija, ki nam daje občutek, da smo tukaj in zdaj. Klepet s svojim dragim in crkljanje, žgečkanje in smeh z otroci. In ko nas lakota že vztrajno opozarja, da bi bilo dobro vstati, hop v kuhinjo. Mogoče na hitro pripravimo testo za kruh, ga postavimo v pečico in se posvetimo dobrotam v hladilniku. Pripravimo obilen zajtrk s prav tako bogatim pogrinjkom … in komaj čakamo, da se končno iz pečice izmuzne tisti čudoviti vonj sveže pečenega kruha in še teže, da se kruh vsaj malo ohladi. Kakšen užitek!

Samo na hitro pospravimo z mize in v brezdelju uživamo naprej. Brez naglice in obveznosti, počasi in z užitkom, ko bomo poleg lenarjenja uživale le še v pripravi hrane. Nabralo se je že toliko dobrih receptov, da jih bomo z veseljem preverili.

In čigava zmaga naj bi to bila? Naša vendar! Ker se ne bomo prepustile malodušju slabega vremena, niti ne bomo dovolile, da bi s slabo voljo na nas vplivali ljudje iz naše okolice. Ker bomo dan uživale sproščeno in brezskrbno. Ker smo se tako odločile!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 9. april 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s