Sedem, pravljično število.

(Tudi) število dni v tednu, ki pa nočejo biti, ne morejo biti in niso vsi pravljični. Tako je ponedeljek najdaljši, torek še vedno dolg, sreda, ta pa že napoveduje bolj prijetne dni. Najprej četrtek, ki je mali petek in za njim težko pričakovani pravi petek, najkrajši dan v tednu, potem pa dolga sobota in mirna nedelja, ko se zdi, da ima dan čisto zares štiriindvajset ur.

In ne samo po dolžini dneva, ki jo pravzaprav oblikuje pestrost dogodkov, dnevi se med seboj razlikujejo tudi po energiji. Svojo posebno energijo ima vsak dan, prav tako kot imajo tudi barve svojo energijo. In energijo dneva lahko okrepimo prav z barvami. Kleopatra, recimo, je bila na določen dan vedno oblečena v isto barvo. Žal ne najdem več, kje sem to prebrala, sem pa našla podatek, da je ponedeljek rdeč, torek rumen, sreda vijoličasta, četrtek oranžen, petek zelen, sobota bela in nedelja modra.

Se vam zdijo barve prav razporejene? Imate v omari vse? Lahko poskusite, kako delujejo?

Rdeča ni moja barva, pa se mi zdi ravno prava za ponedeljek, ko nam kljub energiji, ki smo si jo nabrali za vikend, daje moč, da ponedeljek mine, in to čim prej. Vse druge barve pa so mi blizu, tudi modra, če je sinje modra. Sicer pa, najraje imam petek. Zame je to podarjeni dan, čeprav …

Spomnim se, da smo bili nekje na obisku. Mala skupinica dolgoletnih prijateljev za veliko mizo. Najprej smo si izmenjali novice in malo poklepetali, potem pa je nekdo predlagal, da vsak pove eno svojo željo. Zanimivo, da bo prvi, se je takoj javil prijatelj na moji levi in z veseljem povedal, kaj si trenutno najbolj želi. To niso bile nič kaj posebne želje, vsakdanje pač, take, ki jih slišimo na vsakem koraku, nič novega. Jaz sem bila na vrsti zadnja. Šlo mi je kar malo na smeh, sem si predstavljala, kakšen bo odziv. »Osmi dan v tednu!« sem rekla kratko. Nekaj trenutkov je bilo vse tiho. Res sem jih presenetila. Potem pa so le vprašali, kaj vendar mislim s tem. »Ja! Osmi dan bi bil dan, ko bi si odpočili od sobote in nedelje, in samo – bili.« In prav taka sta bila zadnja praznika, mirna in sproščena.

Kaj pa barva? Katera bi bila barva osmega dne, ko pa se v mavrici preliva samo sedem barv? Pižama!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 14. maj 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s