Cvetje to pomlad ni doma samo v naravi.

Kako čudovita je ta pomlad! Sonce prijetno toplo sije, oblaki se sprehajajo po nebu, rišejo sence in sem ter tja spustijo dež na žejno zemljo. Včasih se pokaže mavrica. Svojo pesem pojejo ptice in zgodbo govorijo črički, žabe in čuki, sove in srne … Sprosti in z energijo polni nas že samo pogled na bujno zelene gozdove in travnike polne čudovitih cvetlic. Omamlja nas vonj bogatih cvetov in sveže pokošene trave. Kot v pravljici!

Lepo pa je tudi v mestu. Pogled z domačega okna se sicer ne more izgubiti in spočiti v daljavi, si pa svoj košček narave lahko pričaramo sami doma. Naša domišljija nima meja, če nimamo svoje, lahko idejo za svoj mali zeleni raj najdemo na vsakem koraku. Tudi ob pogledu na lonce in lončke na okenskih policah, v katerih rastejo miniaturni gozdički ali se iz njih spuščajo barviti cvetni slapovi. Ob pogledu na vrtove in male parke z lepo pristriženimi grmički, ki postajajo že prava mala drevesa. Tudi ob listanju revij in brskanju po spletu. Vrtnarije in cvetličarne z lično razporejenim cvetjem nas potem kar vabijo k nakupu, tako kot tudi vse druge trgovine, ki sicer ponujajo opremo za dom.

Cvetje pa to pomlad ni doma samo v naravi. Cvetlični vzorci se pojavljajo povsod, pri dekoraciji doma in vrtov kot tudi na oblačilih. Hlače, obleke in prosojne  poletne jaknice, čevlji in torbice so postali pravi mali travniki. Sicer se včasih vzorec zdi malo preveč drzen, vsaj na prvi pogled, ko pa tak kos pomerimo, začutimo, da ga enostavno moramo imeti, da se od njega ne moremo več posloviti.

Le zakaj kar naenkrat toliko cvetja na vsakem koraku? Da bomo končno ugotovili in začutili, da ni narava del nas, ampak smo mi del nje. Zato skrbimo zanjo! Za vse travnike in gozdove, po katerih se celo leto tako radi sprehajamo, pa če je mraz ali vroče. In uživajmo v njej!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 21. maj 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s