Čudo na dveh kolesih tudi za v službo.


Lisa-109aVedno ko sedem na kolo, pa če naredim par kilometrov ali grem na daljšo turo, rečem hvala temu, ki je izumil to “čudo” na dveh kolesih. Vrteti padala in drseti skozi veter, ki ga ustvarjaš sam … en sam užitek! Pa če kolesariš sam in se predajaš svojim mislim ali če si del skupine prijateljev.

Dolgo nazaj so se po mestu ali iz vasi blizu mesta vozili samo starejši. Na kolesih brez prestav, seveda. Še zdaj jih lahko občudujemo, kako v pozni starosti potiskajo kolo v klanec, ki ga ne zmorejo več.

Zadnjih nekaj let pa je kolo postalo izjemno privlačno. Pa ne samo za rekreacijo in vzdrževanje kondicije, vedno več ljudi se s kolesom vozi tudi po opravkih v mestu in v službo. Kolesarski vrvež ne pojenja niti pozimi, ko je mraz in sneg še neočiščen leži po kolesarskih poteh. V topli polovici leta pa je pravzaprav kar stalnica. Za mlado in manj mlado. Pravzaprav je v trendu in skoraj nujno v domači kleti ali garaži.

In če je ne dolgo nazaj veljalo, da je treba biti za kolo športno oblečen, je v teh, po temperaturah že poletnih, dneh prav zanimivo opazovati, kako so oblečeni vsi ti mestni turisti. Nekdo v kolesarski opravi s čelado na glavi in rokavicami deluje že prav čudno, čeprav je pasti v mestu mogoče več kot kje na robu mesta ali v naravi. Moški so oblečeni v elegantne hlače in čevlje, srajco s kravato, včasih tudi v suknjič, na balanci pa jim visi poslovna torba, ali pa po poštarsko čez rame. Ženske, ki imamo na sploh veliko večjo izbiro oblačil, še posebej v tem vročem delu leta, pa so bolj domiselne. Tako priljubljenih kavbojk skoraj ne opazimo, so preveč enostavne. Ker želijo biti privlačne, so oblečene prav tako, kot bi bile, če bi se v službo, po opravkih ali v šolo odpeljale z avtom ali avtobusom. V kratkih hlačah in zapeljivih majčkah ali pa v čudoviti letos tako modni rožasti oblekici brez rokavov in rezani v pasu, in sandalih z debelo platformo in še višjo peto. Dame v ožjih in zapeljivih oblekah, sandalih s svetlečim kamenčki in obvezno košarico za elegantno torbico ali pa svežo zelenjavo in sadje, ki ga mimogrede kupijo na tržnici. Dekleta s frfotavimi oblekicami brez naramnic in natikači ali pa “na hitro” oblečena z nujnimi stvarmi v nahrbtniku. In vse vmes. Naličene ali brez make upa, odvisno od tega, kako se uredijo tudi sicer, ko niso na kolesu. Ja, poletje je pač za to, da ga uživamo!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 18. junij 2015

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s