Ko je prevroče …

Klobuček, sončna očala, tanka ohlapna obleka, sandali ali natikači, velika torba po poštarsko ali majhna z dolgim ročem, steklenička vode, senčnik, kolo, kozarec osvežilne pijače z dobro družbo … potoček, reka, jezero, morje in senca! Pa tudi če samo tista od semaforja. Le kaj drugega bi lahko bil skupni imenovalec, če ne poletje in huda vročina.

Obožujem morje in plavanje na razdalje, se pa spomnim poletja, ko me ni prav nič mikalo, da bi zaplavala. Ohladiti se tako ali tako ne bi mogla. Morje je bilo toplejše od zraka, vsaj prepričana sem bila v to. Nebo je bilo sicer brez oblačka, pa ga sploh nismo videli. Sijalo je skozi gosto meglo drobcenih kapljic, ki je nepremično lebdela tik nad vodno gladino. Lahko bi jo rezala. In sploh ni bila bela, ampak nekako rumenkasto siva. Prava scena za kakšno dobro grozljivko. Prijetno ni bilo ne zunaj ne v vodi. Sploh nismo vedeli, kaj bi. Prav tako kot je bilo verjetno marsikje prejšnji teden. Pa ne samo ob morju.

Pa sem razmišljala, kaj bi mi pomagalo, da bi se počutila bolj sveže. Tu, na celini. Prepih? Ja, nekaj časa. Sanjarjenje o hladnem potoku, ki se ne pusti suši?

Voda, ki jo uporabljam v kuhinji in za osvežitev? Nikoli več ne bom uporabljala vroče vode, si vsakokrat rečem že samo, če si jo spustim po rokah in zapestju.

Celo film z zasneženo pokrajino sem si ogledala. Pa mi ni pomagal. Prav čudno se mi je zdelo, ko sem gledala sneg in ljudi oblečene v zimska oblačila. Čudno in neobičajno. Kot da se ne bi spomnila, da vem, kaj je to zima, da jo poznam, jo vsako leto celo doživim in imam poleg tega mraz tako zelo rada.

Pomaga pa knjiga. Tista z že tolikokrat prelistanimi mehkimi listi in tako posebnim vonjem. Tista iz knjižnice, tako drugačna kot nova. Ker je šla že skozi mnogo rok in jo je podoživljalo mnogo bralcev vseh starosti in poklicev, z različnimi življenjskimi zgodbami in željami. Zakaj? Ker nas odnese … daleč stran od dogodkov in vremena vsakdana.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 30. julij 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s