Nikoli nisem razumela …

Kaj poleg običajne prtljage na dopust vzamete najraje? Česa ne morete pogrešati, pa ne če greste na potovanje, če greste na morje, recimo? Je to kolo, so to športni copati, žoga, badminton, karte, pletilke ali – knjiga?

Nikoli nisem razumela ljudi, ki vzamejo s seboj celo goro knjig. Vse tiste, ki jih med letom niso uspeli prebrati, ker jih je bilo preveč ali pa zato, ker niso imeli časa. Knjiga nas s svojo zgodbo vendar odpelje tako zelo daleč stran od tam, kjer smo. Tako daleč, da nam okolico in način življenja tistih nekaj dni v letu, ki si jih privoščimo za odklop, čisto zamegli. O zgodbi iz knjige ne razmišljamo le takrat, ko obračamo list za listom, ampak tudi po tem, ko knjigo odložimo, da skočimo v vodo, gremo na kosilo ali zvečer ležemo spat. Ker nas pritegne tako močno, da smo v zgodbi tudi, ko ne beremo. In če preberemo več knjig, se tako tudi sami znajdemo v več zgodbah. Lepote in zanimivosti, ki nas obdajajo v resnici, pa gredo mimo nas, jih sploh ne opazimo. Tudi ne ljudi, s katerimi smo ali pa bi jih lahko spoznali. Pa če smo na dopustu s svojo družino, družbo prijateljev ali sami.

Sama sem komaj kdaj v kovček spakirala tudi knjigo. Bolj za vsak primer, kot da bi verjela, da jo bom res prebrala. In od teh redkih mi je v spominu ostala edino ena. Tista o galebu, ki ni letel le zato, da bi kaj ujel s svojim ostrim kljunom, ampak je v letenju naravnost užival. Preučeval ga je in oboževal, kot da bi tudi nas rad navdušil za lebdenje nad prostranim morjem. Leteti se sicer nisem naučila, sem pa začela uživati samo v tem, da galebe opazujem … ko se prepustijo vetru in jadrajo visoko nad mano, ko previdno pristanejo na skali blizu obale ali pa se spustijo na bližnji prosti košček moje plaže. Misli se mi umirijo, odklopim se in samo – sem. Zdaj je vsak galeb za mene – Jonathan.

In ko/če se človek na dopustu umiri, se domov lahko vrne spočit in sproščen. V vsakodnevno rutino se vklaplja z več energije in bolj počasi, pa zato toliko bolj učinkovito. Tudi za kakšno spremembo pri sebi se mogoče lažje odloči. Da bo bolj odgovoren, recimo, da se bo bolj zavzel zase, znal včasih tudi reči ne, če nečesa ne bo zmogel ali mu enostavno ne bo do tega, da bi tisto nekaj naredil, da bo postal do sebe bolj prijazen. Z eno besedo, da bo postal bolj samozavesten. Ja, priložnosti za nov začetek je veliko. Tudi na koncu poletja.

Še prej pa, naužijte vsega dobrega in lepega! In – uživajte!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 6. avgust 2015


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s