Kaj nas nagovarja k nakupovanju?

Ste tudi vi med tistimi, ki komaj čakate na začetek novega leta, ker je to čas razprodaj? Sicer ste res že malo utrujeni od nakupovanja daril in raznih srečanj v decembru, ampak razprodaje so pač razprodaje. Tudi vas tako močno nagovarjajo, da ne mislite na nič drugega, kot na to, kdaj boste utegnili vsaj na kratko skočiti do svoje najljubše trgovine, ker so tam oblačila tako enkratna in čudovita in sploh, da bi imeli čisto vsak kos, zdaj pa je še popust tako neverjeten? Mogoče res samo deset odstoten, pa vendar.

Ali pa vas je že minilo iskanje in brskanje samo zato, da bi kupili nekaj novega, ker se je prijateljica pohvalila s par vrečami takooo dobrih oblek po takooo zelo ugodni ceni? Mogoče bi pa radi našli tisti pulover, ki ste ga v izložbi videli dve leti nazaj, pa se vam je zdel tako sanjski, da niti v trgovino niste stopili, da bi ga vsaj pomerili? Seveda bi ga radi našli zdaj po bistveno nižji ceni, takrat je bil tako drag, da je res bolje, da o njem ves ta čas le sanjate.

Kaj nas pravzaprav tako nagovarja k nakupovanju, čeprav imamo doma omaro, ki poka po robovih in se vrat skoraj ne da več zapreti? Tako domiselno in po barvah razstavljena oblačila? Prepir s partnerjem, slaba volja, umik od vsakdanjih obveznosti, deževen dan, želja po nečem novem, želja po ugajati … ali enostaven sprehod po trgovinah, ker nakupovanje ne pomeni vedno tudi, da moramo nekaj kupiti?

Sama velikokrat zagledam kakšen kos, ki že na daleč pritegne moj pogled. Val adrenalina v trenutku preplavi moje telo in um. Ne slišim in ne vidim nič drugega več, kar odnese me do obešalnika. V trenutku je v mojih rokah, obračam ga sem in tja, tipam material, ga božam, si pozorno ogledujem detajle na oblačilu in sem čisto v zraku … Ampak grem naprej. Mogoče pa najdem še kaj boljšega, si rečem. Prehodim trgovino, opazujem, iščem, se počasi umirim  in stopim ven. Praznih rok. Ker tisti kos ni bil dovolj – poseben.

Kako pa vi? Prej vsaj malo pobrskate po omari, toliko da se spomnite, kaj v njej je, kaj nosite veliko in radi, pa bi bilo dobro nadomestiti z novim, ali pa česa nimate in bi bilo dobro imeti, ker bi bilo kombiniranje oblačil še boljše?

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 14. januar 2016


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s