Je v omari veliko ali veliko preveč?

Revije velikih modnih kreatorjev so kot razstava kipov v gibanju. Modeli so bledo naličene brezizrazne lutke, ki se v lahkotno plavajočih ali težkih voluminoznih materialih togo gibljejo po natančno določeni poti ali pa nosijo masko, da so videti še bolj brezosebne. Sledijo glasbi, ki korak v vrtoglavih petah delajo še bolj teatralen, ves poudarek je na obleki. Nekaj osebnega v teh modelih vidimo le, ko se na kakšni preprogi spotaknejo. Takrat se jim gotovo ne smejimo, z njimi sočustvujemo, tudi zato, ker si veliko kreacij, ki jih nosijo, v vsakdanjem življenju ne moremo predstavljati. Opazujemo lahko le drugačnost, se veselimo domišljije in drznosti posameznikov, lahko jih le občudujemo. Vsaj jaz.

Enako velja tudi za slike in kipe, pohištvo in domove, avto … Veliko razlogov je, zakaj nečesa ne moremo imeti, pa vendar ne obupujemo, gre za večje odločitve in zanje potrebujemo več časa. Čisto drugače pa je pri oblačilih, ki so nam dostopna, takrat je dobro premisliti zato, da ne bi potrošili preveč in velikokrat po nepotrebnem.

Kaj pa omara doma, pogledate nanjo kot na razstavni eksponat ali ste si jo dobro ogledali le, ko ste se odločali za nakup? Je lepši pogled na njeno barvo in mesto v spalnici ali tisti, ko vrata odprete? Je v njej veliko ali veliko preveč?

Če vas strese že sama misel na odprto omaro, če so v njej pomešani tako čisti kosi kot tisti, ki kličejo po čistilnici ali so strgani, se zamislite in odločite: vzemite si prost dan.  Za svojo omaro in zase. Najprej omaro spraznite in pobrišite prah, potem pa oblačila počasi spet obesite in zložite nazaj. Vendar ne hlače skupaj, krila skupaj, suknjiče skupaj … ampak po barvah, pregled bo tako boljši in kombiniranje lažje. Omara bo počasi zadihala, vi pa si boste vsak kos dobro ogledali, in kakšnega po dolgem času spet vzeli v roke, mogoče je ravno v trendu.

Za piko na i pa pripravite še modno revijo. Mešajte vzorce in barve, sestavljajte kose, ki jih sicer nikoli ne bi in se tudi tokrat ne bi upali stopiti niti pred hišo. Pomerjajte in bodite ustvarjalne, pozabite na pravila, ker pravil ni, je le občutek. In se fotografirajte, kar v ogledalu. Ustvarite svoj book, za spomin na čisto vaš dan. Res boste imele spet vse razmetano, boste pa tudi prebudile svojo domišljijo!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 21. januar 2016


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s