Kaj sploh je samota?

Lisa 147So ljudje, ki živijo v samoti in so ljudje, ki samoto iščejo. Toda … kaj sploh je samota? Je to način življenja, ko živiš z ljudmi okrog sebe, pa se te ne dotaknejo ali nek določen čas v življenju, ko živiš res sam in ne najdeš koraka z ljudmi, ki ti (pre)križajo pot? Morda le čas, ko se odmakneš vsaj za nekaj dni?

V poplavi neskončnih možnosti in priložnosti, kako živeti, pa če je teh možnosti in priložnost neskončno več ali ‘neskončno malo’, je odmikov v osamo vedno več. Potrebujemo mir, iščemo stik s sabo, iščemo občutek in notranji glas, ki nam bo povedal, kaj je naše in kaj so oglasi in informacije iz medijev, obračamo se k želji, da se bomo (ponovno) znali odločiti sami. Umikamo se v tišino narave ali vsaj za kratek čas v meditacijo, pa tudi če je meditacija branje knjige na deževen dan, kakšno ročno spretno delo ali skrb za rože v lončkih.

So vikendi, mali in veliki, ki s časom postanejo stalno bivališče, so kampi, kjer zaživimo preprosto in neobremenjeno z vsakdanjimi dolžnostmi in urejeno obleko, jadranje brez obiska luk, so hoteli. Vedno več pa je možnosti, kjer se lahko počutimo, kot da smo res nekje ‘drugje’ … ko se zbudimo v hišici na drevesu ali pa ko stopimo iz z vsem udobjem opremljenega zabojnika in nas pozdravi svetel gozd in ptičje petje.

Pa si sploh lahko predstavljate čas brez telefona, televizije in radia? Prav v tem zaporedju? Bi vam uspelo, ko pa tudi najkrajša pot z avtomobilom ne more miniti, brez da bi vsaj enkrat v roke prijeli svoj mobilnik?

Odklop si je dobro in potrebno vzeti, čeprav se najprej zdi, da si bomo ukradli čas, ker ne bomo naredili tega in onega, skratka nič koristnega. Ampak ko se bomo vrnili, bomo ugotovili, da smo veliko bogatejši, in ta čas se bo v hipu pokazal kot zelo koristen. Sploh če bomo občutek notranjega miru v sebi zadržali čim dlje in bomo okolici dali vedeti, da delo opravljamo tako kot se od nas pričakuje, vendar veliko bolj umirjeno in sproščeno. Seveda nas ne bodo razumeli, ampak, kdo pa pravi, da nas morajo?

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 10. marec 2016

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s