Potrebujete namig?

Lisa 153 2Pomlad je čas, ko končno dočakamo na stežaj odprta okna in vrata svojih domov, se usedemo v mali košček narave na balkonu ali se sprehodimo okrog hiše, potem ko smo opravili najnujnejša dela na vrtu. Prijetne temperature vabijo,  da smo lahko po dolgem času na prostem dlje, svetli del dneva se zavleče v večerne ure.

Veselimo se ptičjega petja, malo manj pa dolgih serenad žab, ki bodo kmalu skalile večerni mir, vsaj zunaj mest ali na njihovem robu; v mestu se bo vrvež zavlekel vedno dlje v noč. Žabe in črički, najbolj vztrajni in glasni pevci pomladi in poletja, sicer utihnejo, ko začutijo naš korak, drugega hrupa pa ne moremo kar tako preslišati. Brneti so začeli traktorji in male kosilnice, po njihovem zvoku lahko prepoznamo, kateri sosed bi rad čim prej imel kratko pristriženo zeleno preprogo. Ker so okna odprta, se zdi, da je tudi hrup avtomobilov bolj glasen kot sicer, in motorjev.

Ampak … teden ima po petih delovnih dneh še dva prav posebna, prosta in brezskrbna! Sobota je po navadi namenjena pohajanju po raznih nakupih ali pa, še bolje, obisku tržnice, ki je prava paša za oči, pa ne samo zaradi pestre izbire sadja in zelenjave, tu smo vsi enaki – ni pomembna ne starost, ne obleka, niti status – ker dobro radi jemo vsi. Tudi sveže cvetje, ki se na koncu rado znajde v cekarjih ali naročju, popestri konec tedna. Potem še klepet ob kavi s prijatelji ali le ob opazovanju mimoidočih, in skoraj že zmanjka časa za kuhanje.

V nedeljo pa … potrebujete namig? Naj bo skok v neznano! Odpravite se nekam, kjer še niste bili! Saj ni treba, da je lepo vreme, da je le suho. Naredite si plan ali pa določite samo smer poti. V oguljenih kavbojkah, športni srajci, vetrovki in pohodnih čevljih, z malico in pijačo v nahrbtniku, in cekarjem, v katerega lahko naberete dobrote, ki jih ponuja narava. In če imate otroke, pustite jih, da vas oni vodijo, ko stopite iz avta ali mogoče celo vlaka. Vi le pazite, da puščate drobtinice za seboj, da se ne bi izgubili. In ko najdete najlepši travnik ali malo jaso sredi gozda, ko začutite mirno in tiho oazo sredi ničesar … skrijte jo v svoje srce in spomin … da boste vedeli, kam se skriti, ko si boste energijo narave in umik v tišino ponovno zaželeli.

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 21. april 2016

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s