Kdo pa ste vi?

Lisa 164

Svetlo modro nebo, na njem pa drobna bela pika, ki se daleč, počasi in neslišno premika visoko nad vami in za sabo pušča kratko belo sled. Ni ptica z lepim perjem, ki s čivkanjem nežno spodbuja svoje mladičke k prvim minutam letenja. Kovinska je in ko stoji na zemlji velika in težka, ko nastopi čas, da se od nje odlepi in začne, da bi bila v zraku čim hitreje in varno, pridobivati na hitrosti, pa, zanimivo, tako zelo ‘lahka’. In ko se umiri, ko vas sila ne pritiska več na sedež, ko lahko odpnete varnostni pas in se ozrete proti tlom … kako čaroben je pogled na pokrajino, ki postaja vedno manjša in se spreminja vedno hitreje, vas pa vodi bliže in bliže k cilju.

Morje, ta neskončna sveža in osvežujoča modrina, tako prijetna za sproščen pogled, ko si ne želite videti nič, le zreti v neskončno daljavo … in lebdenje med kapljicami, ki vam ga nudi … Na njem pa večnadstropno potujoče mesto z vsem, kar lahko plavajoče mesto ponudi: prestižnimi restavracijami z glasbo za ples in kavarnami , igralnicami in kino dvoranami, bazeni in čudovitimi ‘sobami’, pa toliko ljudmi od vsepovsod, da jih vseh v tistih nekaj dneh ne morete niti srečati, lahko pa najdete, če imate srečo, nove prijatelje.

Hitre jadrnice z vsem udobjem pod palubo in na njej, skiperjem, ki skrbi za vašo varnost, vi pa le uživate v vetru, ki nežno boža ali vas v sunkih premetava sem in tja, v obraz pa vam meče divje kaplje razburkanega morja … Potem pa zvečer v zavetje pristana v obmorskem mestu polnem dobrih restavracij in lokalov, glasbe in plesa.

Stare lesene barke s preprostimi kajutami v trupu, ‘pritličju’ in ‘nadstropju’, z manjšim prostorom tik pred kapitanovimi očmi, ki je hkrati tudi edina ravna površina ali malo bolj intimno ‘plažico’ nad njim … S specialitetami iz morja, ki jih kuhar ulovi, medtem ko misli odtavajo nekam ali pa nikamor in štejete male otočke, mimo katerih počasi plujete in jih na zemljevidu sploh ni … Vi pa samo uživate v morskem zraku, soncu in plavanju v mirnih divjih zalivih.

Ali hišica v drevesu sredi gozda s potočkom pod njo in malim jezercem s slapom v bližini?

Kdo pa ste vi?

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 7. julij 2016

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s