Privoščimo si biti včasih samo – okras.

Lisa 167 1Vsak zase je en in edini, neponovljiv in edinstven. Nikjer na svetu ne obstaja še nekdo, ki bi bil ravno tak. Lahko je sicer podoben, na videz in mogoče celo po obnašanju, nima in ne more pa imeti enake preteklosti in izkušenj, drug in drugačen je tudi karakter.

Toda tega se mnogi velikokrat premalo zavedajo … posebej takrat ko so negotovi, ko se vase ne poglobijo dovolj, da bi se spoznali in prepoznali, v čem je njihova enkratnost. Ko tega nekaj tako popolnoma ‘svojega’ ne znajo tudi uporabiti, najprej sebi v prid, potem pa še drugim v izziv, da tudi sami dobro pogledajo vase. Hitijo tja v en dan in levo in desno gledajo, kako bi bilo dobro, če bi lahko tudi oni bili tako urejeni kot … ali uspešni kot … ali sproščeni kot … in se v coni udobja gibljejo naprej.

Posebej to velja za ženske. Vsaka bi bila rada lepša in bolj uspešna od druge katerekoli že prijateljice, sosede, znanke ali neznanke. Ali vsaj podobna. Brska po revijah in išče podobo, ki jo je nekje videla in bi se ji tako rada približala, pa če je to čudovita obleka ali pokončna drža za pisalno mizo. To, po eni strani, sicer, lahko predstavlja spodbudo, toda po drugi – tako hitro lahko zaide in se znajde na drugi strani svoje osebnosti, ko se ne počuti dobro in tudi videti ni dobro.

Seveda so dnevi, ko blestimo in smo z življenjem in sabo zadovoljne bolj in naša samozavest lebdi nekje nad oblaki, so pa tudi tisti, ki bi jih rade pozabile in se skrile pod debelo prešito odejo. Ene in druge imamo vsi. Ampak, včasih tega ne moremo in ne želimo ali celo ne smemo tudi pokazati. Vsaj tistega dela sebe ne, ko bi bile rade nevidne. Ker smo …. kot češnjica na torti, tako zelo v ospredju, tako ves čas in na vsakem koraku.

Ne? Ste ravnokar skočile v zrak? Se ne strinjate, da smo (lahko) uspešne tako kot mame in gospodinje, poleg tega pa še zaposlene in uspešne poslovne ženske? In še kot v tistem največkrat citiranem pregovoru ‘za vsakim uspešnim moškim se skriva uspešna ženska’? In se to ne vidi vedno in povsod? Res ne? Celo neki gospod mi je pred časom v sproščenem klepetu dejal: »Pa vi mislite, da mi moški ne potrebujemo delavnic o samozavesti?«

Zato, pokažimo, kdo smo! In si privoščimo, da smo včasih samo – okras!

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 21. julij 2016


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s