Pogovor je pot.

Lisa 170So ljudje, ki poslušajo in slišijo, ki spoštujejo mišljenje drugega in mu pustijo, da sam razmišlja in vodi svoje življenje, in so ljudje, ki govorijo, samo ali pa predvsem, in po navadi celo delijo nasvete, še preden do dobra izvedo, za kaj pravzaprav gre. Ko poslušamo govorice ali nekaj, o čemer ne vemo nič, res samo pozorno poslušamo, toda takrat velikokrat ne znamo postaviti niti vprašanja na temo, ker o njej premalo vemo.

Toda to ni pogovor, ne eno ne drugo. Pogovor je kot potovanje, na katerem se soočamo s cestami in stranpotmi, ovinki in križišči, in na koncu vedno pridemo na cilj, ki ga poznamo ali pa tudi ne. Pogovor je izmenjavanje misli, idej in prepričanj, (lahko) tako globok, da nas ponese daleč proč, da se izgubimo in pozabimo na vse, kar se nam medtem dogaja. Oddaljujemo se z vsako besedo, izgovorjeno in slišano, če je nasproti nas otrok ali starec, partner, prijateljica ali kdorkoli drug. Sive celice se prebujajo, pretegnejo in začnejo lesti iz svojih zaprašenih kotičkov, ko se v pogovor poglobimo, vedno hitreje. Dokler se v nas nenadoma nekaj ne sprosti in začnejo besede kar leteti iz nas in je zrak poln žara in radosti, energije in moči tega, kar čutimo, v kar verjamemo ali smo pravkar ugotovili.

Ampak včasih je, žal, ta eksplozija preburna. Ker čutimo, da smo slišani ali pa takrat, ko ne dopuščamo nobene druge možnosti, ko stojimo samo za tem, kar smo ravnokar rekli. In to na vsak način.

Toda, vsak ima svoje mnenje. Včasih ga zagovarja goreče, drugič ga je pripravljen spremeniti. Pa je sploh smiselno koga v nekaj prepričevati in za vsako ceno tudi prepričati? Kako lahko vemo, kaj bi bilo za koga dobro in prav? V vsakem trenutku in za vsakogar? Kaj sploh je ‘prav’? In kdo je tisti, ki ima ‘prav’? Vedno. Naše izkušnje in sprejemanje dogajanja okrog nas je vendar tako različno! Z njimi pa vedenje in želje.

Pogovor je pot. Med besedami, ovinki in križišči. In ko srečaš nekoga, s katerim lahko deliš svoja dogajanja in misli, ker mu zaupaš, je to nekaj najlepšega in najbolj sproščujočega! Seveda so vmes tudi nihanja v razumevanju drug drugega, pa vendar … da se le končajo brez slabega priokusa, z dobro voljo in smehom.

Tudi to je odlična tema za pogovor!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 18. avgust 2016

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s