Tako miren je božični večer …

672846eb0dfd9ca1724e536df6614049Je doma že vse pripravljeno za praznične dni? Vse lepo pospravljeno, smrečica postavljena in okraski obešeni, četrta svečka prižgana? Mogoče tudi že diši po sveže pečenih domačih piškotih in pecivu? So darila pripravljena?

Če ja, potem se lahko posvetite čarobnemu vzdušju, ki že nekaj časa visi v zraku, če ne … če ne, pa tudi. Da le ne hitite preveč te dni in si pišete sezname, kaj vse bi še morali postoriti in kaj kupiti nekomu, ki ga obdarujete že leta, pa se zdi, da ne potrebuje prav ničesar ali pa imate občutek, da mu na nek način morate vrniti za vse, kar je storil preko leta za vas.

Včasih sta bolj pomembna veselje in radost v srcu, kot vse bogato okrasje okrog nas. Preko leta dobimo toliko različnih daril za rojstni dan in drobnih pozornosti kar tako, da smo za praznične dni druženja vsi še veliko bolj veseli kot prijetnih, zavitih presenečenj, ki to, pravzaprav, velikokrat sploh niso. Posebej za Božič, ki ga zadnja leta praznujemo (tudi) kot družinski praznik, ko se zbere cela družina, ko noče in ne želi manjkati nihče. Ko se zdi, da gre vsak v svoje domače gnezdo pobrskat po spominih na otroštvo. Ko se pozabi celo nesoglasja v družini in se vsi, mogoče po celem letu prvič zberejo skupaj in počutijo kot del družine vsaj za kratek čas. Ko nas obisk pri babicah in dedkih umiri in objame v vonjavah domačih dobrot za polno mizo, tudi če ni praznično okrašena, in nas na skritem mestu, ki ga vsi poznamo že od malih nog, čakajo darila, ker babice in dedki na darila nikoli ne pozabijo. Ko nas val neke posebne topline in miru objema še naslednji dan doma ali nekje na izletu, in se počutimo še posebej sproščeno, na nek način celo prerojeno.

Tako miren je božični večer … in naslednji dan tudi. Kot bi se vse ustavilo. Čutiti ga je celo v smehu in razposajenosti! Pa naj bo nebo prekrito z oblaki ali na njem kraljujejo le osamljene ptice, lepo vreme sploh ni potrebno …

Bodite lepo! Uživajte z veliko sonca in ljubezni v srcu! Vsak trenutek! Kjerkoli že boste in s komerkoli.

Lisa, kolumna “Veter v omari”,  22. december 2016


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s