Vsak zakaj ima svoj zato … al pa ne.

lisa-194-2Kaj je duh današnjega časa? Vsega veliko, celo preveč, po drugi strani pa malo in premalo? Ko zaradi toliko vsega ne vemo, kaj hočemo, želja ne znamo več izraziti in smo pri odločitvah zbegani? Je to čas, ko smo začeli ugotavljati, da se preteklosti ne da (več) spremeniti in imamo tudi na prihodnost v glavnem bolj malo vpliva? In začenjamo živeti v trenutku?

Vse ima svojo drugo plat … misli, čustva, dejanja, celo vse tisto, kar lahko (p)otipamo. Tudi življenje odmaknjeno od civilizacije za en dan, en mesec ali večji del življenja, in resničnostni showi.

Vsako jutro opazujem, kako se noč spreminja v dan, temno v svetlo. In se čudim. Čeprav vem, zakaj in da je tako že od nekdaj. Tako je tudi v življenju.

Vse in vsak ima svoj »zato«. Ali pa tudi ne. Da (se) le ne sprašujemo »zakaj«, ampak potujemo naprej, vsak po svoji poti in na način, ki ga večina mogoče ne more razumeti. Tukaj in zdaj.

Tudi ženska, ki ji manjka več zob, pa vozi najnovejši model avtomobila. Ženska, ki je svoj prostor našla nekje sredi mesta, vsem na očeh, in ji je ponujena varna streha, topla postelja in hrana, pa vse to odklanja. Ženska, ki dan za dnem obiskuje trgovine in kupuje vedno nove obleke, čeprav so vse omare že nabito polne, poleg tega pa še nestrpno čaka, da bo po pošti končno prišla torbica znanega modnega ustvarjalca, ki jo je naročila komaj par dni po tem, ko se je pojavila na spletu. Moški, ki je na spletu v salonu več sto kilometrov stran od svojega doma našel avto svojih sanj. Kolesar, ki ima do grama preračunano težo svojega kolesa, pa ga cena niti malo ne moti. Športnik, ki ne vidi nič drugega kot svoj šport in uspeh, ki ga v njem doseže. Nekdo, ki se umakne v preprosto hišo vrh hriba ali pa si zgradi skromno kolibo v gozdu in živi odmaknjeno in čisto svoje življenje.

Vsak je svet zase, le da bodo eni rekli »ne vem, zakaj je tako, ampak je«, drugi »materialno mi ne pomeni nič«, »tako mi odgovarja« ali pa »zato, ker lahko« in »zakaj pa ne?«

Vse je odvisno od poti, po kateri nas vodi življenje.

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 2. februar 2017

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s