Vsi ga imamo.

lisa-195Ime. Vsi ga imamo. Od rojstva. Včasih ga imamo že, ko smo le drobna pikica ali pa celo ko o svojem otročku mlada ženska šele sanja. Poslušamo ga še preden se izteče tistih devet prijetnih mesecev, ko brezskrbno plavamo v topli posteljici, in zaslišimo, ko nam dobrodošlico v hladnem svetu z bleščečo svetlobo zaželijo ljudje v belem in naši starši. Kdaj pa se ga zavemo?

Pridemo z imenom in smo eno z imenom. Ker pri izbiri in odločitvi ne sodelujemo, ker ime enostavno – dobimo. V preteklosti in še ne dolgo nazaj fantek po očetu, ki je dobil ime po svojem očetu in ta po svojem … in punčka po mami, ki je dobila ime po svoji mami ali mogoče teti. Ker je bilo tako prav; (verjetno zato) da jih bo otrok spominjal na nekoga iz preteklosti ali v znak spoštovanja. Potem po svetnicah in svetnikih, v katere so verjeli in verovali. Kasneje ker je bilo ime nekomu všeč, ker so starši, babica, dedek, stric … nekje brali o Maji in Tomažu, ki sta na njih naredila posebej močan vtis; iz različnih razlogov, kot da bi pričakovali, da bo tudi njihov otrok tak kot tista oseba, po kateri je dobil ime. Zdaj po osebah, ki so uspešne in znane, starši pa njihovi oboževalci. Ali pa otroci dobijo imena, ki so trenutno moderna in kratka, imena planetov, mesecev, dni, dreves …

Se pa tako kot zgodovina in z njimi vrednote, tudi imena spreminjajo, nekoč moderna postanejo skozi čas zastarela in nadomestijo jih nova.

Večina ljudi ima eno samo ime, kličemo jih po njenem oz. njegovem prvotnem imenu (v poslovnem svetu s priimkom), včasih pa ima kdo še kakšno drugo ime. Malček skoraj gotovo, vsaj do takrat ko gre v šolo, potem posebej fantek nikakor noče biti več Jernejček. Ali nekdo drug, ki se ga posebno ime drži zaradi dogodka, ki ga je zaznamoval, ali neke samo njegove lastnosti.

Toda ime, ki ga dobimo ob rojstvu, to ime nas spremlja celo življenje, pa če smo z njim zadovoljni ali ne. Ime ostane za vedno. Sem in tja si ga kdo zadnja leta tudi spremeni, ker naj bi se z novim počutil bolje, ampak … Naše ime ima vendar energijo, energijo, ki nas (na nek način) določa! Ne? Ne poznate ljudi, ki imajo isto ime … se vam (res) ne zdi, da so si podobni? Da jih nekaj povezuje … po značaju ali imajo na sebi nekaj, kar sicer ne morete dobro opisati, niti ne veste, kaj bi to bilo, pa se vam vendar zdi, da so si podobni?

Lisa, kolumna, 9. februar 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s