Valentinovo da ali ne?

lisa-196Vsak dan v letu ima svoj praznik, vsak dan nekaj častimo. Eni bolj, drugi manj. Tudi ljubezen ima svoj dan, Valentinovo, ki je pravkar mimo. Nekateri pravijo, da je uvožen, da sploh ni naš. Pa je to sploh pomembno?

Kaj ni ravno ljubezen tista, ki bi jo morali častiti vsak dan po celem svetu? Zakaj le bi jo skrivali? Saj je vendar energija iz katere smo vsi nastali in zaradi katere – smo! Vsak dan lahko preberemo ali slišimo, da je nekdo umrl ali več njih, na televizijskih ekranih pri poročilih ali v filmih pa celo gledamo na kakšen način, najmanjše podrobnosti. Sicer občutimo žalost ali grozo, v različnih odtenkih, ampak se ne pritožujemo. Dan kulture, recimo, praznujemo edini na svetu, pa se tudi nihče ne pritožuje. Le Valentinovo je trn v peti.

Zakaj ljubezen, najčudovitejši občutek, ki ga v življenju sploh lahko doživimo, ne bi imela svojega dneva? Zakaj ljubezni ne bi en dan v letu »kričali« celemu svetu? Zakaj? Kaj ni to edino pomembno? Edino, po čemer hrepenimo celo življenje. Vsi. (Že res, da bi si jo »morali« izkazovati vsak dan, pa vendar …)

Kaj ni nekaj lepega videti moške, ki nosijo šopke rož in hitijo k svoji dragi, ali dekle, ki nosi cvet v roki, na obrazu pa sijoč in zasanjan nasmeh? In pare, ki se zaljubljeno stiskajo? Ko je tako lepo videti tudi starejši par, da se drži za roke in nas tiho opominja, da tudi ljubezen lahko dočaka starost. Si ljubezen ne zasluži prav zato poseben dan? Kot opomin, da obstaja in je, da jo imamo, da jo lahko najdemo … Ko v zraku dobesedno plava in jo lahko začutijo tudi tisti, ki je imajo – premalo?

Sicer pa, kdo pravi, da ljubezen častimo le na Valentinovo? Na Valentinovo se vse šele začne! Ko se po kratkih in mrzlih dneh in nočeh začnemo prebujati v dneve polne svetlobe, ko se s prvimi toplejšimi dnevi marca začne prebujati narava in na nek način z njo tudi mi. In 8. marca praznujemo Dan žena, 10. marca Dan mučenikov in na Gregorjevo, 12. marca, ko se ptički ženijo, dan ljubezni, življenja in sreče, in 25. marca Materinski dan. Si potem aprila, ko ves čas dežuje, malo odpočijemo … Ker nas čaka maj – mesec ljubezni in porok! In za njim poletje, polno sproščenih trenutkov in časa za pristno ljubezen in kratke avanture … in potem …

Aaah, saj nas je ena sama ljubezen!

Lisa, kolumna, 16. februar 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s