Dajmo dnevu priložnost.

Lisa 201 2Počasi, čisto počasi lezem iz mirnega in globokega spanca. Skoraj ne vem, kje sem. In zakaj. Slišim, kako se sem in tja mimo hiše pelje osamljeni avto … se oglasi zgodnji ptič. S še vedno tesno zaprtimi očmi čutim, da se zunaj dani in prebuja dan … Jaz pa še vedno lebdim. Tam nekje. Ker je prijetno. Počasi, spet čisto počasi začnem razmišljati …

Vem, kaj bi rada danes naredila, ne vem pa, kaj me čaka.

Ker ima dan poleg imena še energijo in nosi prav posebno barvo. Da je dolg štiriindvajset ur in ima ura šestdeset minut, minuta pa šestdeset sekund so pred več kot 3000 leti določili že Babilonci. In to velja še danes, čeprav se nam včasih zdi, da se je čas ustavil.

Ker dnevi nosijo imena že tisočletja. Ponedeljek, ki pride ‘po nedelji’, je bil po starem judovskem gledanju drugi dan v tednu, v sodobnem času pa velja za začetek tedna. Torek je drugi dan v tednu, prej tretji, slovensko ime izhaja iz stare cerkvene slovanščine ‘vtori’ (drugi). Srednji dan v tednu, tako prosti kot delovni, je sreda. Četrtek je četrti dan v tednu. Petek zato, ker je pač peti dan v tednu. Sobota, šesti dan v tednu, je v slovenskem jeziku izpeljanka iz besedice »sabat«, kar po stari judovski tradiciji pomeni dan za počitek. In nedelja, za večino kristjanov dan, ko se ne dela, sicer pa po sodobnem evropskem pojmovanju zadnji dan v tednu in po starem judovskem in starem egipčanskem gledanju prvi.

Ker smo z imenom od naših prednikov prevzeli tudi energijo, ali pa smo si jo s časom za posamezen dan oblikovali sami. Že po ljudski modrosti, recimo, velja, da je ponedeljek najdaljši dan v tednu. Kako bi se lahko uprli. Ne nazadnje ima vsak dan še barvo, ki jo začutimo in nas podpira, pa če se vanjo oblečemo ali nas spodbuja prostor, obarvan v njej.

Saj bi bilo lahko enostavno … ampak kaj ko imamo različno energijo po dnevih tudi mi. Odvisno od počutja in trenutne življenjske situacije, karakterja, od katerega je odvisno, kako bomo izzive dneva sprejeli in se jih lotili, vremena, na katerega nimamo vpliva, in obveznosti, za katere se zdi, da jih je vedno več tudi zato, ker si jih toliko naložimo sami. Vsak dan je izziv in posebno doživetje hkrati. Že od jutra.

Zato … (s)pustimo definicije in pretekle izkušnje! Podarimo si več časa zase in delajmo »prekrške« v »razumno« razporejenem času. Dajmo dnevu priložnost, da nas preseneti, mi pa ga obarvajmo v svojo čisto posebno mavrico. Saj veste: »Očaraj sebe. Očaraj svet.«

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 23. marec 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s