Iris Apfel, ena in edina.

ELLE, Iris Apfel in njenih 5 najboljših:

  • Tako se ne oblačim, da bi strmeli vame. Oblačim se zase.
  • Modo lahko kupiš, stil pa imaš v sebi.
  • Če se ne oblečeš tako kot drugi, ti ni treba razmišljati tako kot drugi.
  • Da lepo živiš v New Yorku, potrebuješ le dvoje: šoferja in dežni plašč podložen s krznom.
  • Če imaš dobro pričesko in nosiš dobre čevlje, lahko greš ven v čemer koli.

 

 

Nekaj zanimivosti o tej modni ikoni, stari 97 let!

Iris Apfel (1921), hči Američana, lastnika tovarne stekla in ogledal, in Rusinje, lastnice butika, je študirala umetnostno zgodovino. Delala je (v mladosti) pri časopisu Women’s Wear Daily in pomagala notranji oblikovalki Elinor Johnson. Leta 1948 se je poročila s Carlom Apflom. Dve leti kasneje sta odprla podjetje s tekstilom in ga vodila do upokojitve leta 1992. Med 1950 in 1992 je sodelovala v več prenovah notranjih ambientov, vključno s prenovami Bele hiše za devet ameriških predsednikov. Ker sta z možem imela stranke po celem svetu in sta veliko potovala, se je začela zanimati za obleke ne-zahodnih kultur in jih kupovati; nosila jih je na sprejemih in slavnostnih večerjah visoke družbe, in postala prepoznavna tudi po svojem ekscentričnem slogu.

Septembra 2005 sta njenemu stilu oblačenja v čast Kostumski inštitut in Metropolitanski muzej umetnosti v New Yorku pripravila razstavo z naslovom Redka ptica: Nespoštljiva Iris Apfel. Zaradi uspeha, ki ga je razstava doživela, so jo gostili še trije muzeji v ZDA.  Muzej življenjskega stila in zgodovine oblačenja na Floridi pa išče lokacijo za stavbo, v kateri bo ena od galerij posvečena tudi njenim oblekam, dodatkom in pohištvu.

Leta 2012, pri svojih 91-ih, je bila gostujoči profesor na univerzi v Austinu, ZDA. Predava o stilu in drugih temah, ki se tičejo mode. Leta 2014 jo je The Guardian proglasil za eno izmed 50 najbolje oblečenih žensk starejših od 50 let. Tega leta je bil na filmskem festivalu v New Yorku premierno predstavljen tudi dokumentarni film s preprostim naslovom Iris.

april 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s