Nenadoma in brez opozorila.

Lisa 218Že cel dan se pripravlja. Vroče in soparno je, v zraku je čutiti napetost, ljudje, oblečeni tako sproščeno, kot bi bili nekje v obmorskem kraju, iščemo zatočišče v senci ob hladni pijači in povsod tam, kjer so prostori prijetno (o)hlajeni, oziramo se v nebo in iščemo oblake, ki bi naš korak vsaj za kratek čas naredili bolj prijeten. Oblakov pa ni, tudi nič ne kaže, da bi se pokazali, čeprav vremenska napoved že nekaj časa in še vedno obljublja tako težko pričakovani dež. Le čakamo lahko in upamo, da se uresniči.

Vse dokler se daleč stran ne zasliši prvo plaho grmenje in se sonce sem in tja že skrije za megleno kopreno, prvi mali oblaki pa začenjajo prekrivati sinje modro nebo; seveda smo vsi veseli vedno novih, se pa vseeno čudimo, od kod prihajajo kar naenkrat. Rahel vetrič se spreminja v močnejši veter s sunki in da se približuje huda nevihta postaja vedno bolj gotovo. Še malo …

In potem se, spet na hitro, stemni, malo zaradi večera, veliko pa predvsem zaradi temnih oblakov, ki so se pripodili od kdo ve kod, se prvič plaho in komaj vidno zabliska, pa vseeno dovolj močno, da ljudje, prej počasni in lenobni, ob vse svetlejših in daljših strelah, pa vedno bližjem in močnejšem grmenju, v hipu postanejo polni energije in začnejo živahno begati sem in tja.

… in se vsuuuje! Nenadoma in brez posebnega opozorila! Pa ne nežne kapljice, ki bi le blago osvežile vse, ki so dežnike pustili ali pozabili doma, ampak težke, debele kaplje, ki so komaj čakale, da se bodo lahko z največjo močjo usule na vroča in suha tla travnikov in cest, dreves in hiš. Kakšna moč, kakšno sproščanje energije, saj se zdi, da je hkrati z dežjem začelo padati tudi neko skrito breme z naših ramen! In na koncu olajšanje.

Seveda dež vsak doživlja po svoje. Nekdo s strahom za spuščenimi žaluzijami, drug z radovednim opazovanjem na udobnem kavču in tretji poln novo rojene energije. Prav tako kot tudi spremembe, ki nas doletijo in presenetijo v življenju ali pa se po dolgem premišljevanju in odločanju »bi ali (raje) ne bi« za njih odločimo sami. In tako kot dež prinese sprostitev in novo energijo, prinaša sprostitev in novo energijo tudi vsaka sprememba. Pa kakršna koli že.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 20. julij 2017

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s