Revolucionarna jesen.

Vivienne Westwwood yCk6W_DR2ZOdQIED(Tudi) letošnjo jesen boste modni, če boste zapravljali manj, nosili dlje in predelovali rabljena oblačila v unikatne modne kose.

Zmanjšaj, znova uporabi, recikliraj so gesla modne revolucije, ki nas spremlja že od leta 2011. Letos poleti je na pomembnost premišljenega nakupovanja oblačil na londonskem tednu mode znova opozorila oblikovalka Vivienne Westwood. »Kupujte manj, dobro izberite, poskrbite, naj traja,« je mantra 76-letne večne upornice, ki polaga ljubiteljem mode na srce, naj ne nakupujejo hitre mode, ampak izberejo oblačila iz kakovostnih materialov, ki jih bodo lahko uporabljali še leta. Med njenimi najljubšimi oblačili so bele bombažne majice z revolucionarnimi, družbenoodgovornimi napisi, kot je denimo Prosim, ne aretirajte me, nisem teroristka. Na enem od posnetkov, ki krožijo po spletu, Westwoodova v eni takšnih majic spodbuja k ponovni uporabi oblačil, ko razlaga, da je to, ki ga nosi, naredila iz stare majice, ki jo je obrnila naokrog in okrasila z napisom.

Ker s čezmernim kopičenjem in odmetavanjem starih oblačil škodujemo planetu, podpiramo izkoriščanje delavcev in smetimo, se vedno več priznanih modnih znamk odloča po svoje prispevati k zajezitvi nepremišljenega potrošniškega vedenja z uporabo recikliranih materialov ali pa s predelavo in ponovno uporabo (up-cycling) v prenovljeni obliki. Stella Mc-Cartney od poletja v svoje kreacije vključuje materiale iz plastičnih odpadkov, ki jih najdemo v oceanih, denimo ribiške mreže in plastenke. Iz tega izdeluje kavbojke tudi znamka G-Star Raw. V trgovini H&M lahko že od leta 2013 prinesete rabljena oblačila njihove znamke, velikan nizkocenovne mode pa jih preda trgovinam iz druge roke, jih predela v izdelke, kot so krpe za čiščenje ali v tekstilna vlakna in uporablja za druge stvari, kot je izolacija. Kot zagotavljajo, vsako oblečilo, ki ga kupite pri njih, vsebuje do petino recikliranih materialov. Kamboška znamka Tonle izdeluje oblačila iz ostankov tekstila ter poskrbi, da v procesu ustvarjanja ne nastane nič odpadkov. Znamka športnih oblačil Patagonia svoj delež prispeva z izdelavo kakovostnih oblačil, ki dolgo ostajajo kot nova, ponujajo pa tudi takšna iz recikliranih materialov, denimo moške puloverje iz kašmirja. Oblačila tudi popravljajo, malo nošena pa so pripravljeni odkupiti. Popolnoma obrabljen kos, ki ga vrnete, reciklirajo in naredijo novo blago. Tako kot H&M imajo v vsaki trgovini postaje za vračanje rabljenih oblačil.

Pred kratkim smo lahko eno od zanimivih praks ponovne uporabe oblačil videli na izboru za miss Slovenije. Tekmovalke so se po odru v enem od treh izhodov sprehodile v oblačilih znamke Puppa Unikati, katere kreacije so kombinacija obstoječih oblačil in materialov iz prejšnjih sezon, prenovljenih tako, da postanejo spet modne . Poleg tega pri Puppi predelajo v unikatne modne tudi vaša stara oblačila. Že nekaj let lahko pri nas dobimo tudi najbolj vroče modne dodatke iz odpadnih materialov Smetumet.

 

Nedeljske novice, nedelja, 17. septembra 2017


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s