Ni le nizanje slik.

Lisa 246 _ Image_from_w-dog.net (33)Radi gledate filme? Greste v kino ali si film zaviti v mehko odejo in udobno zleknjeni na kavču raje pogledate doma? Si zgodbe izbirate pozorno ali gledate kar je na sporedu, za zabavo pač, mogoče celo zato, da vam preženejo dolgčas? Zgodbo gledate ali jo opazujete, se vas dotakne, seveda ne vsaka, pa vendar?

Kdo je posnel prvi film in kdaj, je podatek zaradi podatka, sam po sebi ne pove veliko, bolj zanimivo je, zakaj je nastal. Slučajno, v želji, da bi nek dogodek ne ostal samo v spominu, ampak bi si ga lahko ogledali vedno znova, ali je bil to pač samo še en od izumov tistega časa?

Danes si biti brez filma ne moremo predstavljati. Nič več. Ne le da nam kaže življenje na delih sveta, za katere si ne moremo predstavljati, da bi jih lahko kdaj obiskali, ali pa se o njih želimo poučiti zato, ker načrtujemo potovanje prav tja, film je postal ‘učni’ material za dognanja in življenje tako v preteklosti kot v sedanjosti. Če pogledamo samo malo nazaj, pa lahko ugotovimo, da celo material za prihodnost. Naš planet je postal dosegljiv vsakomur. Vsaj v slikah.

Toda film ni in ne more biti le nizanje slik, film ni le to, kar vidimo in se ne zaključi, ko se na koncu prikaže zaključna špica. Film je tudi to, kar ob njem – čutimo in kar po njem ostane z nami. So sicer filmi, za katere vnaprej vemo, da so poučni, znanstveni ali dokumentarni recimo, pa so poučni tudi tisti ‘navadni’, tisti, ki pripovedujejo zgodbo nekega življenja?

Se zalotite kdaj, da zgodbi sledite tako močno, da jo pravzaprav doživljate in se skoraj ne zavedate, da ste ‘tukaj’ in ne ‘tam’? Ker je na nek način podobna vaši, vsaj del nje, in vam kot taka kakšno težavo ali problem pomaga osvetliti ali celo rešiti na način, ki vam prej ni prišel na misel … ?

Vsak film v sebi skriva sporočilo. Če ga le opazimo. Če zgodbe ne gledamo površno, ampak ji sledimo in se poglobimo vanjo, če najdemo neko stično točko s svojim življenjem ali nečim, kar nas zanima ali vznemirja, kar bi radi razumeli, pa nam ne uspe, kar do sedaj še nismo slišali in videli, pa nas zanima.

In filmov je vsak dan več. Ko mislimo, da smo videli že vse (vsaj na določeno temo), se vedno pojavi nov in drugačen. Zakaj? Ker je okolje drugo, ker so igralci drugi, ker so drugačne okoliščine. Tako kot v življenju tukaj in zdaj.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 1. februar 2018

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s