Majhni otroci znajo.

Lisa 270 - pexels-photo-208906Kaj se zgodi, ko vam nekdo reče: »Uf, to bo pa bolelo. Se spomnim, kako je bilo, ko sem jaz … In tista moja soseda tudi …«? Prisluhnete zgodbi, si mislite svoje in daste že na začetku vedeti, da vas ne zanima, ali poslušate z odprtimi očmi in se v isto vlogo postavite že po nekaj besedah, na koncu pa prestrašeno vzdihnete? In to že veliko prej, preden sploh pride do tistega, kar naj bi vas bolelo? Ste morda celo zadovoljni in hvaležni za opozorilo, ker zdaj natanko ‘veste’, kaj vas čaka in se na bolečino lahko pripravite, ali si rečete, da pa vas mogoče sploh ne bo bolelo, vsaj ne tako hudo? Če vas sploh bo.

Kaj pa, če nekdo kritizira in grdo govori o nekom, ki ga niste še niti srečali? Ali celo o skupnem znancu? Se kritike oprimete in ravnate enako? Če ja, ali sploh pomislite, da mu mogoče delate krivico, ker je na odklonilen odnos z vami obsojen že vnaprej?

In kaj, ko nekdo reče, da je knjiga slaba, ali film? Je to potem glavni razlog, da se ne odločite zanju? In niti ne pomislite, da ima ta nekdo popolnoma drugačno življenjsko zgodbo in tudi pogled na življenje kot vi? Da pa bo mogoče vam všeč in ju boste celo priporočili naprej?

In ko poslušate novice, hote ali nehote, in jih preberete v različnih medijih, verjamete kar vse po vrsti, se pri mnogih čudite in zgražate in ne morete verjeti, pa jih vseeno s še večjim zanosom delite naprej? In oni s še večjim zanosom naprej in …

Koliko nepotrebnega strahu in stresa je v takih vnaprej določenih scenarijih, ki so le plod naše domišljije, za povrhu pa strah nič manjši, ampak vsako minuto in uro in dan večji …

 

Mogoče je odvisno od tega, kdo je tisti, ki nekaj slabega izreče, na kakšen način in s koliko moči, toda … Vedno je dovolj ‘prostora’, da se sami odločimo, kaj in kako, koliko mnenj in resnic povzeti in koliko upoštevati. Majhni otroci znajo. Kdaj pa se bodo naučili še odrasli? Ali pa se ponovno spomnili? Vsaj večina?

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 19. julij 2018


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s