Kakšno nasprotje!

Lisa 277 - pexels-photo-1154510Ko planiraš vikend, pa se tik pred zdajci izkaže, da z vremenom ne kaže najbolje in se odločiš ostati doma … saj se zdi, kot da je teden daljši (vsaj) za oseminštirideset ur, da sta ti dva dneva podarjena! (Če le soboto in nedeljo ne pričakuješ in se je veseliš že dlje časa.)

In kaj zdaj, kar naenkrat? Le kako ta čas najbolje izkoristiti, to je zdaj vprašanje. Da ne delaš nič in spiš, da ne delaš nič in bereš najdebelejšo knjigo, da ne delaš nič in se posvetiš samo svojemu hobiju, da ne delaš nič, večer pa si le popestriš in greš s svojim dragim ali drago v kino ali na kakšno predstavo, da pospravljaš, ker že nekaj časa nisi ali pa mogoče zato, ker pričakuješ obisk prijateljev, ki bodo popestrili tvoj dan.

Kakorkoli … tak odklop tako zelo prija! Tako zelo zelo. Ne priganja te nič in nihče, sam se odločiš, kaj boš in kako, če sploh, se predajaš brezdelju in počasnosti, saj se za uro zdi, da so kazalci v primerjavi s katerim koli dnem sredi tedna, da ponedeljka sploh ne omenjamo, neverjetno počasni.

Smo sploh vajeni lenariti ali je naša vest (slaba, seveda!) tako glasna, da gremo zgodaj zjutraj vsaj po kruh, češ danes si lahko privoščim svežega, še toplega.

Ampak, zakaj? Kdo pravi, da je treba vedno nekaj početi, nekaj, kar se vidi, je oprijemljivo in koristno? Kaj ni najbolj koristno to, da si odpočijemo od zunanjega sveta in uživamo izven obveznosti in dolžnosti? Kaj ni pravzaprav TO življenje?

Toliko tega smo pozabili … V poplavi vsega. Kakšno nasprotje!

Življenje ni šola, življenje je spominjanje. Na to, kar smo nekoč znali in v čemer smo uživali. Na to kar si zdaj delno privoščimo le med počitnicami, na dopustu. Zato je zdaj, ko bo čez nekaj dni odklopa za letos konec, to več kot odlična priložnost, da s tem kar smo počeli – nadaljujemo! Ne s potovanji, plavanjem v morju in jezerih, spanjem na zasilni postelji obdani z blagom. Ne. Ostanimo še naprej sproščeni in veseli, brez slabe vesti in strahu pred čemer koli, mirni, sočutni in modri. Tudi če naša okolica ni taka. Zaenkrat. Saj veste: spremembe so vendar edina stalnica!

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 6. september 2018

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s