Seznam.

Lisa 285 - pexels-photo-298070Vedno sem se spraševala, in se še vedno, kaj sanje sploh so, kje smo takrat in zakaj so včasih tako žive, kot bi jih ‘živeli’ zares, jih drugič pozabimo hitro po tem, ko se zbudimo, ali se jih sploh ne spomnimo. In jih poskušala razumeti, zakaj so se ‘zgodile’ prav tisto noč in kaj mi hočejo povedati. Ker verjamem, da se ne dogajajo kar tako, brez smisla in zaman.

To, da sanjamo vsi, to vemo. Da si jih nekateri zapisujemo, drugi pa jim ne posvečajo posebne pozornosti, tudi. Vemo, da imamo obdobja, ko se v sanjah znajdemo v težki situaciji in si, potem ko se vsi prepoteni prebudimo, oddahnemo, ker ugotovimo, da nam je uspelo, da smo ušli, da so bile le sanje. In obdobja, ko nam sanje dajejo takšen polet in nas napolnijo s toliko pozitivne energije in optimizma, da se nam življenje zdi še posebej čudovito.

Pa znamo sanjati tudi podnevi, pri belem dnevu? Ne tako, da smo popolnoma odsotni in se brez misli spotaknemo ob najmanjšem kamenčku, ne vidimo ne levo ne desno, še najmanj pa pred sabo, hodimo kot bi lebdeli in sedimo, kot bi bili v transu. In nismo ne tukaj, ne zdaj. Ne tako.

Znate? Sanjati, kaj bi bilo in kako, če … ? Sanjati to, kar si želite, da bi imeli, da bi bili, da bi doživeli … Polni veselja, hrepenenja in pričakovanj? Imate svoj seznam želja ne le za jutri ali naslednji mesec, ampak do ‘konca’, pa če ste rosno mladi ali se vam zdi, da časa nimate več? Lahko greste preko vseh svojih omejitev, v stilu to ni za mene, tega jaz res nisem sposobna, kje naj dobim denar, in s kom naj grem, ne morem vsega tega pustiti za seboj in enostavno odpotovati, kaj bodo pa drugi rekli, in kam naj dam mojega dragega Fifija …

Zdaj se vsi ti razlogi mogoče res zdijo smešni, ampak kolikokrat se lahko zalotimo, da so prav ti tisti, ki nas ovirajo, da ne uresničimo ne svojih malih, ne velikih želja in še najmanj tistih, ki so za nas res ‘nedosegljive’. Hm, so res, nedosegljive? Včasih ja, včasih ne. Toda – kako naj vemo, če ne poskusimo in jih vsaj napišemo in o njih sanjamo … pri belem dnevu.

 

Lisa, kolumna “Veter v omari”, 2. november 2018

 

 


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s